Spriječen napad ukrajinskih snaga u LNR i DNR, uzbuna za vazdušnu opasnost na sjeveru zemlje

GS/Agencije
Foto: Ilustracija

MOSKVA/KIJEV - Rat u Ukrajini - 283. dan.

Eksplozije sinoć odjeknule gradom Zaporožjem. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je nadu da će Agencija do kraja godine postići dogovor sa Moskvom i Kijevom o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. Njemačka je najavila da će na proljeće isporučiti još sedam tenkova "gepard" Ukrajini.


16.15 -  Kremlj: Putin će posjetiti Donbas u dogledno vrijeme

 Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiće u dogledno vreme  Donbas, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„To će se sigurno dogoditi u dogledno vrijeme jer je Donbas dio Ruske Federacije“, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara.

Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR), kao i Hersonska i Zaporoška oblast, održale su krajem septembra referendume na kojima je većina birača odlučila da se te ukrajinske oblasti pridruže Rusiji, a predsjednik Putin potpisao je zakone o primanju tih regiona u sastav Ruske Federacije, podsjeća TASS.

15.24 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je u Bjelorusiju gdje će razgovarati sa beloruskim ministrom odbrane Viktorom Hrenjinom.

14.10 - Ukrajinska vojska demonstrira premještanje dijela rezerve iz zaporoškog pravca ka Artjomovsku (ukrajinski naziv Bahmut) u DNR, iako, zapravo, nastavljaju da jačaju grupaciju na području Orehova, noću tamo prevoze opremu, izjavio je član Glavnog savjeta regiona Vladimir Rogov za radio stanicu „Komsomoljska pravda”.

Prema njegovim riječima, situacija izaziva zabrinutost i dokazuje da Kijev ne namjerava da odustane od planova da napada u zaporoškom pravcu.

13. 06  - Spriječen napad Oružanih snaga Ukrajine u LNR i DNR

Ruska vojska je u Luganskoj Narodnoj Republici proteklog dana likvidirala oko 90 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U dijelu fronta kod Kupjanska, djelovanjem ruske avijacije i artiljerije spriječen je pokušaj protivnika da napadne u pravcu Kuzemovke u LNR. 

Tom prilikom je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika, kao i dva tenka, borbeno vozilo pješadije, tri oklopna transportera i četiri pikapa. 

Takođe je spriječen pokušaj ukrajinske vojske da napadne u pravcu Kolomijčihe i Žitlovke u LNR i likvidirano je preko 30 ukrajinskih vojnika.

Oružane snage Rusije su dijelu fronta od Južnog do Donjecka odbile bezuspješne napade ukrajinske vojske u pravcu mjesta Sladko, Ševčenko i Novomajorske u DNR.

11. 46  - Uzbuna za vazdušnu opasnost na sjeveru Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na sjeveru Ukrajine u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i određenim dijelovima Sumske oblasti, saopštile su ukrajinske vlasti.

Prethodno su se sirene aktivirale i u Harkovskoj oblasti iako nije saopšteno šta su bile mete bombardovanja.

11.01 - Ruska vojska drži odbranu u Zaporožju

Ruska vojska je u stanju da drži odbranu u Zaporoškoj oblasti i presjeca sve napade Ukrajinaca, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora tog regiona Evgenije Balicki.

On je odbacio navode ukrajinskih medija da su kijevske vlasti zauzele mjesto Polog i da je, navodno, došlo do evakuacije stanovnika u Mihajlovci i Vasiljevci.

„Naša vojska drži odbranu, presjecaju sve napade Ukrajinaca i u svakom trenutku su spremni za napad ukoliko stigne takva direktiva. Svi naši gradovi koji su u blizini fronta su živi, administracije funkcionišu, kao i škole i bolnice. Mi smo na svojoj zemlji”, napisao je Balicki na Telegramu.

Dodao je i da je cilj ukrajinskih vlasti da putem dezinformacija uliju paniku među građanima Zaporoške oblasti.

10.30  - Zvaničnici Hersona pomoći će građanima u evakuaciji sa istočne obale Dnjepra

Zvaničnici Hersonske oblasti saopštili su danas da će pomoći građanima da se evakuišu sa delova teritorije koju su okupirali Rusi na istočnoj obali reke Dnjepar zbog mogućeg intenziviranja sukoba. 

Regionalni načelnik Jaroslav Januševič rekao je da su zvaničnici privremeno ukinuli zabranu prelaza da bi se omogućilo Ukrajincima koji žive u selima preko rijeke da pređu Dnjepar do ponedeljka.

 „Evakuacija je neophodna zbog mogućeg intenziviranja neprijateljstava u ovoj oblasti”, napisao je Januševič na Telegramu.

Ukrajinske trupe ušle su u grad Herson, koji se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, 11. novembra nakon što su se ruske snage povukle iz tog grada, ali Rusi nastavljaju da granatiraju Herson i okolna područja, ubijajući civile, prenio je Rojters.

10:01 - SBU: Zaplenjene proruske brošure u objektima Ukrajinske pravoslavne crkve

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da su njeni agenti zaplijenili proruske brošure u nekoliko objekata koje su u vlasništvu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovskog patrijarhata.

“Bezbjednosna služba je završila kontraobaveštajni rad u objektima UPC, u regionima Zakarpatje, Rovno i Žitomir. Prokremljovski štampani materijal pronađen je u skladištima na teritoriji tih eparhija”, naveo je SBU na svom Telegram kanalu.

Kako se navodi u izveštaju SBU, simboli zabranjene ukrajinske partije Opoziciona platforma - Za život pronađeni su u manastiru Svetog Nikolaja UPC-a, prenio je TASS.

“Na teritoriji Rovna i eparhije Ostrog agenti SBU su pronašli beloruske rublje i brošure na kojima se poziva na mirovni sporazum sa Rusijom. Identifikovani su pojedinci koji su održavali kontakt sa ruskim građanima i ti kontakti se sada istražuju”, dodaje SBU.

U petak je objavljeno da će ukrajinska vlada pripremiti zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se spriječila Moskva da “slabi Ukrajinu iznutra”. To bi, prema ocjeni TASS-a, u suštini značilo zabranu UPC-a.

08:50 -Opkoljavanje: Rusija zauzima Bahmut?

Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, a onda da napreduje na sjever i jug, saopštilo je britansko ministarstvo.

“Osvajanje grada bi imalo ograničenu operativnu vrednost, ali bi potencijalno omogućilo Rusiji da zaprijeti Kramatorsku i Slavjansku”, dodalo je ministarstvo u najnovijem obavještajnom izvještaju, prenosi Rojters.

Iz Londona navode da postoji realna mogućnost da bi osvajanje Bahmuta predstavljalo simboličan, politički cilj za Rusiju.

08:32 - Kijev traži ograničenje cijene na 30 dolara po barelu

Ograničenje cijene ruske sirove nafte iz mora, koju su juče dogovorile članice G7 i Australija, trebalo bi da bude spuštena na 30 dolara po barelu kako bi se “ruskoj ekonomiji nanio još veći udarac”, rekao je danas šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak.

Jermak je naveo da je to predložila međunarodna radna grupa za sankcije “Mekfol-Jermak”.

Šef Centra za razvoj energetike Kiril Melnikov rekao je da bi globalna cijena nafte mogla da pređe 100 dolara nakon ograničenja na 60 dolara po barelu za rusku naftu i mogućeg smanjenja ruskog izvoza.

G7 i Australija saglasile su se da cijena bude ograničena na 60 dolara po barelu.

Zemlje članice EU dogovorile su juče ograničenje cijene na 60 dolara po barelu za rusku naftu koja se isporučuje morem, a odluku sada treba da odobri Evropski savjet.

07:59 - Borelj: Više od 1.100 Ukrajinaca na vojnoj obuci u EU

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Danas, EUMAM je postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava. Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbjediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe", naveo je Borelj na Tviteru.

07:23 - G7 i Australija se pridružile EU i usvojile gornju granicu cijene ruske nafte

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj cijeni ruske nafte, javio je AP.

Evropska unija je prethodno formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cijene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsjedava EU, prenio je Rojters.

"Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cijene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je Češka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana