I njemačka ambasadorka bila dio skandala u kanadskom parlamentu

Tanjug
I njemačka ambasadorka bila dio skandala u kanadskom parlamentu

BERLIN - Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke potvrdilo je da je ambasadorka te zemlje u Otavi, Sabine Šparvaser, bila dio skandala u kanadskom parlamentu, kada su prisutni ovacijama pozdravili bivšeg ukrajinskog esesovca.

Portparol ministarstva Sebastijan Fišer je na konferenciji za štampu rekao da njemačka ambasadorka, dok je aplaudirala Jaroslavu Hunki, nije znala za njegovu prošlost i pripadnost jednicama Vafen SS, javlja RT.

Poslanici kanadskog parlamenta su u petak stajali i aplaudirali 98-godišnjem Hunki koji je im je predstavljen tokom posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo su, takođe, učestovali u ovacijama.

Sparvaserova jednostavno nije znala za Hunkinu nacističku pripadnost kada se pridružila drugima u aplaudiranju, kaže Fišer.

On je rekao da je taj incident bio neprihvatljiv, ali je dodao da njemačkom diplomati nije bio poznat Hunkin pravi identitet jer njegovo prisustvo nije bilo unaprijed najavljeno.

RT ukazuje da je predsjedavajući Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota predstavio Hunku kao “borca za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa”, što je, kako se dodaje, sugerisalo da je služio na strani sila Osovine.

Na pitanje kako je moguće da Šparvaserova nije shvatila kakva je bila Hunkina pripadnost, iako je rečeno da se borio protiv Crvene armije, Fišer je rekao da su postojala i “druga moguća objašnjenja” za njegovu ulogu u ratu.

Na primjer, kaže Fišer, Hunka je mogao biti borac Poljske domovinske vojske, koja se borila i protiv nemačkih i protiv sovjetskih snaga.

Entoni Rota je u utorak podnio ostavku na svoju funkciju i izvinio se zbog greške.

Hunka je bio dobrovoljac u 14. Vafen grenadirskoj diviziji SS-a “Galicija”, sastavljene od Ukrajinaca, koja je poznata po zvjerstvima nad Jevrejima i Poljacima na Istočnom frontu.

Njemački kolaboracionisti iz Ukrajine pobili su hiljade Poljaka tokom Drugog svjetskog rata. Hunka je bio među hiljadama ukrajinskih boraca kojima je bilo dozvoljeno da emigriraju u Veliku Britaniju i Kanadu nakon Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana