I Baltičke zemlje protjeruju ruske diplomate

Srna
I Baltičke zemlje protjeruju ruske diplomate

VILNjUS - Litvanija, Letonija i Estonija naložile su da ukupno četvoro ruskih diplomata u lokalnim ambasadama napuste zemlju u znak solidarnosti sa Češkom, saopštila su danas ministarstva spoljnih poslova ovih zemalja.

Litvanija šalje kući dvoje ruskih diplomata, a Letonija i Estonija po jednog. Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis rekao je novinarima da su protjerane diplomate koristile diplomatsko pokriće za špijuniranje.

 "EU treba da ima manje ruskih špijuna. Naše češke kolege ukazale su na njihove aktivnosti koje su bez presedana", rekao je on.

Češka je prošle sedmice saopštila da su dva ruska špijuna optužena za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja nervnim agensom u Velikoj Britaniji 2018. godine, takođe, odgovorna za eksploziju magacina municije u Češkoj 2014, kada su poginule dvije osobe.

Litvanija je pozvala danas na solidarnost sa Češkom, koja je protjerala 18 ruskih diplomata iz Praga i naredila da Rusija skloni i većinu preostalog diplomatskog osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana