Hong Kong: Prvo hapšenje prema novom zakonu o bezbjednosti

Srna
Hong Kong: Prvo hapšenje prema novom zakonu o bezbjednosti

HONG KONG - Policija u Hong Kongu saopštila je danas da je uhapsila čovjeka koji je držao zastavu kojom se poziva na nezavisnost, što je prvo hapšenje u skladu sa novim ovlaštenjima iz zakona o bezbjednosti koji su kineske vlasti uvele u ovom gradu.

Policija je objavila na "Tviteru" slike zastave na pločniku ispred muškarca u crnoj majici sa natpisom "Slobodni Hong Kong".

Snage reda pripremile su se za prvi protest od usvajanja zakona o bezbjednosti, a Peking je u međuvremenu objavio detalje ovog dokumenta.

Stotine demonstranata počele su da se okupljaju u centru grada povodom 23. godišnjice od prelaska bivše britanske kolonije pod kinesku upravu.
Snage reda upotrijebile su biber-sprej i privele najmanje dvije osobe, a jedna stanica metroa je zatvorena.

Policija, koja je ranije zabranila ovaj skup, prvi put je upozorila prisutne da primjenjuje novi zakon o bezbjednosti, prema kojem je zabranjeno prikazivanje subverzivnih ili secesionističkih transparenata ili uzvikivanje takvih parola.

Zakon kažnjava djela secesije, subverzije, terorizma i saradnje sa stranim snagama, a maksimalna kazna je doživotni zatvor.

Vlasti u Pekingu i Hong Kongu više puta su saopštile da je ovo rješenje usmjereno protiv "izgrednika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana