Hiljade Čeha protiv postupaka vlade

Srna
Foto: Tanjug

PRAG - Hiljade Čeha protestovalo je danas u centru Praga zbog vladinog postupanja u vezi sa rastućim cijenama energenata, koje su se odrazile na budžet građana kako se zima približava.

Demonstracije povodom državnog praznika na glavnom trgu u Pragu, koje su organizovale brojne krajnje desničarske i marginalne stranke, uključujući komuniste, uslijedile su poslije sličnog protesta ranije u septembru koji je okupio desetine hiljada ljudi.

Organizaciona grupa “Češka na prvom mjestu!” protivi se EU i NATO-u i poziva da ova centralnoevropska nacija od 10,7 miliona stanovnika bude vojno neutralna.

Češka je članica i EU i NATO-a.

Demonstranti su držali transparente poput “Završite komediju”, a mnogi su mahali češkim zastavama.

“Vlada ima dvije dužnosti: da obezbijedi našu sigurnost i ekonomski prosperitet. Ova vlada ne ispunjava nijednu od ovih obaveza”, rekao je jedan od organizatora okupljenima na otvarajunju protesta, koji je preko interneta prenošen na trgovima u drugim gradovima.

Visoke cijene energije, podstaknute ratom u Ukrajini, izvršile su pritisak na vlade širom Evrope da ublaže udar rastućih troškova energije za potrošače i preduzeća.

Aktuelna vlada desnog centra premijera Petra Fijale usvojila je ovog mjeseca niz mjera, uključujući finansijsku pomoć kompanijama i ograničenja cijena električne energije za domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana