Hamas pristao na produžetak primirja

Tanjug
Hamas pristao na produžetak primirja

TEL AVIV, GAZA - U Gazi je i dalje na snazi sporazum o prekidu vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinske grupe Hamas.

Palestinski militantni Hamas saopštio je jutros da je pristao na produžetak primirja sa Izraelom sedmi dan zaredom, dok je izraelska vojska ranije poručila da će primirje sa Hamasom biti produženo kako bi se omogućilo posrednicima da rade na oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je navela u četvrtak da će se primirje sa Hamasom nastaviti "u sklopu napora posrednika da se nastavi sa procesom oslobađanja talaca, kao i u skladu sa dogovorom", navodi Rojters.

Prethodno je Hamas saopštio da je oslobodio 16 talaca u zamjenu za 30 palestinskih zatvorenika u srijedu, tvrdeći da je "Izrael odbio da primi još sedam žena i djecu" kao i tijela tri taoca, a da se zauzvrat produži primirje.

Prekid vatre trebalo je da istekne u 06.00 sati po srednjeevropskom vremenu, a počeo je prošlog petka.

Blinken u Tel Avivu razgovara o produženju primirja

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Tel Aviv na sastanak sa izraelskim liderima s kojima bi trebalo da razgovara o produženju privremenog primirja sa militantima Hamasa i jačanju humanitarne pomoći žiteljima Pojasa Gaze.

Očekuje se da će Blinken tokom svog trećeg putovanja na Bliski istok od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, posjetiti i okupiranu Zapadnu obalu, gdje bi trebalo da se sastane sa predsjednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, prenosi Rojters.

"U narednih nekoliko dana, bićemo fokusirani da učinimo šta god budemo mogli da produžimo primirje, da oslobodimo što više talaca i obezbijedimo što više humanitarne pomoći", najavio je Blinken uoči polaska na Bliski istok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana