Hamas osudio američki veto u Savjetu bezbjednosti UN; Izrael zahvaljuje Bajdenu

Agencije-GS
Foto: Tanjug

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 64. dan. Izraelska vojska vodi operacije u Kan Junisu. Rakete iz Pojasa Gaze ispaljene su prema Tel Avivu i drugim gradovima u centralnom Izraelu. Sjedinjene Američke Države uložile su u Savjetu bezbjednosti UN veto na prijedlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio SAD zbog odluke da stave veto, opisujući je kao "nemoralnu i nehumanu", dok izraelski zvaničnici zahvaljuju predsjedniku Džozefu Bajdenu.

Velika Britanija: Ne možemo da glasamo za rezoluciju koja ne osuđuje zločine Hamasa

Nakon što je Velika Britanija u petak bila uzdržana prilikom glasanja u Savjetu bezbjednosti UN o rezoluciji kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, misija te zemlje pri UN saopštila je da ne može da glasa o "rezoluciji koja ne osuđuje zločine koje je Hamas počinio nad nedužnim izraelskim civilima 7. oktobra".

Velika Britanija je naglasila da je "ozbiljno zabrinuta" zbog humanitarne situacije u Gazi i da smrt civila i raseljavanje ne mogu biti nastavljeni.

"Izrael treba da bude u stanju da se pozabavi prijetnjom koju predstavlja Hamas i to treba da uradi na način koji uvažava međunarodno humanitarno pravo, tako da se takav napad nikada više ne bi mogao ponoviti", navedeno je u saopštenju.

Izraelski ambasador pri UN zahvalio Bajdenu na vetu u Savjetu bezbjednosti

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu na tome što su SAD u Savetu bezbednosti uložile veto na rezoluciju u kojoj je tražen prekid vatre u Pojasu Gaze. 

Erdan je na društvenoj mreži Iks istakao da je Bajden "čvrsto stao" na stranu Izraela.

Ambasador Izraela je kritikovao Ujedinjene nacije, ocenjujući da je, kako je naveo, "nevjerovatno" da su UN zauzete debatom o rezoluciji koja će, prema njegovim riječima, "omogućiti teroristima Hamasa da ostanu na vlasti u Gazi".

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti: Nemoralan i nehuman stav

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav".

"Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda", rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk.

Za nacrt je glasalo 13 zemalja, SAD su stavile veto, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana