Haftar bombardovao aerodrom u Tripoliju

Agencije
Haftar bombardovao aerodrom u Tripoliju

Tripoli - Borbeni avioni Libijske nacionalne armije Halife Haftara bombardovali su jedini aerodrom u Tripoliju koji funkcioniše, saopštio je na Tviteru operativni štab Vlade nacionalnog jedinstva kojom upravlja Fajez Saradž.

Kako se navodi u saopštenju, avijacija Halife Haftara bombarduje međunarodni aerodrom "Mitiga". U štabu Vlade nacionalnog jedinstva smatraju da je ovim stvorena prijetnja po bezbjednost letova civilne avijacije i živote civilnog stanovništva.

Trenutno je aerodrom "Mitiga" obustavio rad, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor.

Ranije je saopšteno da su jedinice Libijske nacionalne armije napustile teritoriju međunarodnog aerodroma "Tripoli".

Naoružane grupe pristižu iz obližne Misrate kako bi pomogle snagama međunarodno priznate vlade Fajeza el Seraja u blokadi LNA.

Aerodrom "Mitiga", koji se nalazi 11 kilometara od Tripolija, u prošlosti je koristila vojska. Posljednje četiri godine funkcioniše kao civilni aerodrom. Tada je na teritoriji međunarodnog aerodroma "Tripoli" vođen pravi rat, čiji je rezultat je bilo oštećenje piste i dijela zgrade.

Istovremeno, zapadne zemlje traže hitnu obustavu vojnih dejstava i povratak na primirje i mirovni plan, prenijela je agencija Rojters.

Obnavljanje sukoba u Libiji prijeti da ometa isporuku nafte i gasa, doprinese porastu migranata u Evropi i potkopava namjere Ujedinjenih nacija o pronalaženju dogovora o mapi puta za izbore, a što treba da razriješi dugotrajnu nestabilnost u Libiji.

U borbama u libijskoj prijestonici Tripoliju do sada je ubijeno najmanje 25, a ranjeno 80 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u tom gradu.

Među mrtvima ima boraca sa obje strane i civila, uključujući i čitavu porodicu, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja za Rojters.

U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gdje kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fajezom Sarajem.

Saraj je uzvratio "novom Gadafiju", kako Haftara nazivaju njegovi protivnici, operacijom "Vulkan gneva", radi odbrane prestonice Libije.

Od pada bivšeg lidera Libije Muamera Gadafija, zemlja je ušla u nestabilnosti sa dvije suprotstavljene administracije i nizom oružanih grupa koje se bore za vlast i kontrolu nad naftnim poljima.

Od ljeta 2014. godine politički je podijeljena na dvije vlade - samoproglašenu na istoku zemlje, pod kontrolom Kalife Haftara (75), i međunarodno priznatu vladu, sa sjedištem u Tripoliju, sa premijerom Fajezom Sarajem.

Haftar sebe predstavlja kao neprijatelja islamističkog ekstremizma, ali protivnici u njemu vide novog diktatora po modelu Moamera el Gadafija, čija je četiri decenije duga vladavina bila obilježena torturama, nestancima i ubistvima, navela je agencija Rojters, koja dodaje da Haftara podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Moskva je saopštila da ne podržava Haftara i njegove snage, dok je Vašington zatražio momentalni prekid oružanih dejstava u Libiji, uz poziv na dijalog radi okončanja sukoba.

Feldmaršal Haftar - učestvovao je u vojnom udaru kada je Gadafi 1969. godine došao na vlast.

Međutim, kasnije tokom rata protiv Čada postaje zatvorenik rata i tu kuje zavjeru protiv Gadafija.

Početkom devedesetih otišao je da živi skoro dve decenije u SAD, a 1993. godine osuđen je u odsustvu na smrtnu kaznu za zločine protiv džamahirije.

Kao visoki oficir vojske učestvovao je u svrgavanju Gadafijevog režima, 2011. godine.

Haftar je opisan kao "najmoćniji libijski vojskovođa", koji se borio "sa i protiv gotovo svake značajne frakcije" u libijskim sukobima, i, prema podacima sa interneta, ima "reputaciju čovjeka vojnog iskustva bez premca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana