Fico dobio dvije sedmice za formiranje vlade

Tanjug
Foto: Tanjug

BRATISLAVA - Pobjednik izbora u Slovačkoj Robert Fico izjavio je da je dobio dvije sedmice od predsjednika države da pregovara o koalicionoj vladi nakon što je njegova stranka SMER-SSD pobijedila na izborima tokom vikenda, ali nema većinu u parlamentu.

"Dogovorili smo rok od dvije sedmice koji ću imati na raspolaganju za formiranje vlade", rekao je Fico danas novinarima poslije sastanka sa predsjednikom Zuzanom Čaputovom.

Fico je dodao da ovo "neće biti lak proces", ali da će njegova stranka učiniti sve da vlada bude formirana.

Pobjeda Fica zabrinula zapad

Pobjeda stranke Roberta Fica u Slovačkoj izazvala je nezadovostvo na Zapadu - prenose analitički portali.

"Stranka na čelu sa prokremaljskom osobom došla je na vrh, nakon što je osigurala više glasova od očekivanog broja na izborima u Slovačkoj" - navodi američka TV mreža Si-En-En.

Prema preliminarnim rezultatima, stranka SMER Roberta Fica osvojila je skoro 23 odsto glasova.

Sadašnja vladajuća stranka Progresivna Slovačka osvojila je 17,9 posto.

Fico, dvostruki bivši premijer Slovačke, koji kritikuje preveliku zapadnu umiješanost u rat u Ukrajini, mogao bi da dobije priliku da ponovi obavlja staru dužnost.

Fico je, nakon saopštavanja rezultata, poručio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pokrene mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

"Još više ubijanja nikome neće pomoći", naveo je Fico.

Rezultat subotnjih izbora Ficove stranke SMER bolji je od očekivanog. Posljednje ankete javnog mnjenja, objavljene prije glasanja, pokazivale su da su SMER i vladajuća stranka - jednaki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana