FBI istražuje da li je Hitler pobjegao u Argentinu

Agencije
FBI istražuje da li je Hitler pobjegao u Argentinu

Američki FBI ispitao je informacije prema kojima nacistički vođa Adolf Hitler možda nije izvršio samoubistvo 30. aprila 1945, već je navodno pobjegao u Argentinu podmornicom.

FBI je imao uvid u dokumenta s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti, a koji svjedoče o tome da je Hitler pobjegao u Južnu Ameriku podmornicom po završteku Drugog svjetskog rata, pet mjeseci pošto se, kako kaže zvanična istorija, ubio u berlinskom bunkeru.

Dokumenta su datirana na 21. septembra 1945, dvije nedjelje pošto se Japan predao nakon što su SAD bacile atomske bombe, prenosi londonski “Daily mirror”.

Tokom godina počele su da kruže glasine da je nacistički vođa izgleda preživio rat, a pojavile su se i informacije da živi u podnožju Anda.

FBI-jevi dosjei otkrivaju da je o tvrdnjama da je Hitler preživio vođena istraga, pa su među dokumentima i brojna pisma između bivšeg direktora FBI Jona Edgara Huvera i njegovih podređenih.

FBI je navodno informacije do kojih je došao prenio vojnoj obavještajnoj službi.

U dokumentima se tvrdi da je nacistički lider stigao u Argentinu sa oko 50 ljudi za koje se vjeruje da su zvaničnici koji su pobjegli iz Trećeg Rajha i članovi njihovih porodica. Navodi se da je bio lošeg zdravlja i da je patio od astme i čireva kada se iskrcao u Argentini.

Imenovano je šest argentinskih zvaničnika koji su navodno pomogli Hitleru da se smjesti na ranču u podnožju Anda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana