Evrostat: Manje stoke u EU u odnosu na 2023 - koza za pet, a ovaca za tri odsto

Tanjug
Evrostat: Manje stoke u EU u odnosu na 2023 - koza za pet, a ovaca za tri odsto

BRISEL - Populacija stoke Evropskoj uniji pala je u odnosu na godinu dana ranije, pa je tako koza manje za pet odsto, ovaca za tri, a svinja i goveda za po jedan odsto, objavio je danas Evrostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi da je Evropska unija 2023. godine imala registrovanih 133 miliona svinja, 74 miliona goveda, 58 miliona ovaca i 11 miliona koza.

Hrvatska i Irska zabilježile su naglo smanjenje populacije svinja, od oko 10 odsto u poređenju sa 2022. godinom, a Bugarska i Malta još više - za 21 odsto.

Letonija je imala najveći pad populacije goveda 2023. godine (oko šest odsto u odnosu na 2022.), a slijede Litvanija, Estonija, Portugal, Finska i Mađarska (sve su imale pad za oko tri odsto).

Kipar je bio jedina zemlja sa skromnim povećanjem od jedan odsto, dok je populacija goveda na Malti, u Poljskoj i Irskoj ostala gotovo nepromjenjena, na nivou iz 2022. godine.

Tokom protekle decenije, opao je broj svih vrsta stoke u Evropskoj uniji: najmanje kada je riječ o govedima - za pet odsto u odnosu na 2013. godinu, zatim slede svinje sa manje od šest odsto, dok je broj ovaca niži za devet odsto, a koze su imale najveći pad od 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana