Evropa bi bankrotirala kada bi SAD napustile NATO

Agencije
Evropa bi bankrotirala kada bi SAD napustile NATO

Frankfurt - Ako bi SAD istupile iz NATO-a, za obnavljanje odbrambene sposobnosti Alijanse Evropljani bi morali da potroše stotine milijardi dolara.

Ovu analizu objavio je njemački list “Frankfurter alemajne”. Evropa bi, prema pisanju lista, morala da kupuje ne samo vojne brodove za zaštitu međunarodnih voda, nego i kopnenu tehniku, kao i avione za slučaj rata, na primjer, s Rusijom.

List procijenjuje da bi finansijski gubici za Evropu, u slučaju da SAD napuste NATO, bili oko 350 milijardi dolara. O tome, kako navodi autor teksta, svjedoče podaci izvještaja koji je predstavio Međunarodni institut za strateška istraživanja, piše Sputnjik.

Vojni eksperti su izračunali troškove u dva moguća scenarija.

Prema prvom, Evropljani bi morali da zamjene cjelokupnu američku tehniku koja je predviđena za odbranu međunarodnih voda u slučaju oružanog sukoba.

Za to bi Evropa morala da kupi vojne brodove i avione u vrijednosti od 94 do 110 milijardi dolara. Šesnaest najsavremenijih fregata košta između 20 i 31 milijardu dolara, dok su razarači za protivvazdušnu odbranu vredni između 19 i 21 milijardu dolara.

Drugi scenario podrazumijeva rat na kopnu, za koji bi Evropi bile potrebne još veće investicije. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateška istraživanja, troškovi se kreću između 288 i 357 milijardi dolara. Za kupovinu 90 baterija protivraketnog sistema „Patriot” Evropljanima bi bilo potrebno 78 milijardi dolara, a morali bi da nabave i borbene tenkove, vojne brodove i avione.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana