Evakuacija civila iz istočne Gute u toku dana

Srna
Evakuacija civila iz istočne Gute u toku dana

Bejrut - Evakuacija civila iz istočne Gute, gdje sirijska vojska vrši žestoku ofanzivu, očekuje se danas, saopšteno je iz Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

U saopštenju se navodi da je u vazdušnim i artiljerijskim napadima u posljednjih skoro mjesec dana poginulo više od 1.100 civila.


Snage sirijske Vlade preuzele su kontrolu nad više od polovine teritorije u istočnoj Guti i tako prepolovile teritoriju posljednjeg uporišta pobunjenika u blizini Damaska.

Napredovanje sirijske vojske razdvojilo je gradove Dumu i Harastu, odvojivši ih od drugih susjednih gradova.

Lokalne vlasti u Dumi, najvećem gradu Gute, saopštile su da porodice spavaju na ulicama, s obzirom na to da više nema mjesta u podrumima, gdje bi se zaštitili od bombardovanja.

"Danas očekujemo evakuaciju civila, uključujući one kojima je potrebna medicinska njega", izjavio je humanitarni koordinator UN u Siriji Ali el Zatari.

UN su ranije pozvale na evakuaciju skoro hiljadu bolesnih i ranjenih, kojima je hitno potreban medicinski tretman.

Jedna od glavnih pobunjeničnih frakcija "Džaiš el islam" saopštila je da je postigla dogovor sa Rusijom, koja je glavni saveznik sirijske Vlade, o evakuaciji ranjenih, a portparol grupe Hamza Birkudar izjavio je da će borci braniti Gutu do samog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana