Erdogan: Pokrenuta vojna operacija

Srna
Erdogan: Pokrenuta vojna operacija

Ankara - Turska i njeni sirijski saveznici pokrenuli su vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Prema njegovim riječima, cilj operacije je ukloniti “teroristički koridor” duž južne turske granice.

Erdogan je istakao da će cilj ofanzive pod nazivom “Operacija mirno proljeće” biti eliminacija prijetnje Narodne zaštitne jedinice /IPG/, milicije sirijskih Kurda, te “Islamske države”, kao i omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama iz Turske nakon formiranja bezbjednosne zone.

“Naša misija je spriječiti stvaranje terorističkog koridora širom naše južne granice i uspostavljanje mira u oblasti. Očuvaćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista”, naveo je Erdogan.

SAD su ranije započele povlačenje vojske iz tog područja, a iz Bijele kuće je saopšteno da Vašington ne želi da podrži niti učestvuje u ofanzivi turske vojske u Siriji.

Turska i SAD su 7. avgusta postigle dogovor o stvaranju bezbjednosne zone u sjevernoj Siriji, usljed tenzija između dvije zemlje zbog prisustva kurdskih boraca u tom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana