Erdogan : Ankara nije dobila očekivanu podršku od Alijanse

SRNA
Foto: agencije

ANKARA- Turska nije dobila očekivanu podršku od svojih saveznika iz NATO kako u odbrani tako ni u borbi protiv terorizma, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. "Turska nije dobila podršku koju je očekivala od saveznika, ni u ispunjenju odbrambenih potreba, niti u svojoj četrdesetogodišnjoj borbi protiv terorizma.

Naša zemlja je bila neprestano na udaru otvorenih i tajnih sankcija, prijetnji, pritisaka i ucijena", naglasio je Erdogan. Prema njegovim riječima, Turska, kao zemlja koja plaća cijenu za NATO, želi određene korake, a ne diplomatske izjave.

Erdogan je istakao da Turska ne može da u razgovorima o članstvu Švedske u NATO zanemari sankcije Stokholma.

Turski predsjednik je dodao da Ankara ne može potvrdno da odgovori na članstvo Švedske i Finske jer ne može da vjeruje u njihove garancije u odnose sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana /PKK/.

Turska tvrdi da Švedska i Finska štite lica povezana sa PKK i sljedbenike bivšeg imama Fetulaha Gulena, kojeg Ankara optužuje za organizaciju neuspjelog vojnog udara 2016. godine. Zapadni lideri izrazili su uvjerenje da protivljenje Ankare neće predstavljati prepreku za pristupni proces nordijskih država.

Erdogan je nešto ranije kritikovao Zapad jer na listu terorističkih organizacija nije stavio Narodne zaštitne jedinice /JPG/ sirijskih Kurda. Prema njegovim riječima, terorističke organizacije trenutno se nalaze u brojnim evropskim državama, naročito u Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj, finskoj i francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana