Džonson planirao upad u fabriku vakcina!

GS
Foto: Arhiva

Bivši britanski premijer Boris Džonson planirao je, u bijesu, da organizuje upad u holandsku fabriku vakcina protiov koronavirusa Astrazeneka.

Kako Dejli mejl navodi kao ekskluzivnu vest, pozivajući se na više izvora bliskih tadašnjem britanskom premijer, Džonson je bio ljut jer je pet miliona doza vakcine, u jeku pandemije, umjesto u Veliku Britaniju, koja ih je platila, otišlo u EU, po odluci zvaničnog Brisela.

Džonson je to nazvao "čistom krađom" i u jednom trenutku, na zatvorenom sastanku, pitao je predstavnike bezbjednosnih službi da li postoji neko "vojno rješenje" da se vakcine vrate u Britaniju, prenosi B92.

Ideja je, međutim, odmah odbačena, jer je Džonson bio upozoren da bi takav radialan potez izazvao oštre reakcije, ali i ugrozio snabdijevanje vakcinama iz drugih fabrika u EU.

Dva diplomatska izvora izjavila su za Dejli mejl da je, iza kulisa, Džonson bio toliko ljut zbog mešanja Brisela u britansku nabavku vakcina protiv kovida 19 da je razmišljao da naredi tajnu raciju kako bi se zaplenile vakcine koje je platila vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedan izvor je rekao: "EU je u suštini zaplenila pet miliona doza naših vakcina. Naravno, premijer je bio besan – oni su dovodili britanske živote u opasnost da bi napravili političku poentu i odvratili pažnju od sopstvenih grešaka."

"Naredio je zvaničnicima da razmotre sve opcije za reagovanje, a to je uključivalo i traženje bezbjednosnih službi da pogledaju da li postoje bilo kakve opcije da fizički odu i uzmu vakcine iz Holandije i donesu ih ovde", dodao je taj izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana