Divlji konji se vraćaju u Altin Dala stepu u Kazahstanu poslije oko 200 godina

Tanjug
Foto: Ilustracija

ASTANA- Divlji konji vraćaju se u stepe Kazahstana poslije gotovo 200 godina u okviru plana da se posljednji divlji konji na svijetu vrate u svoja prvobitna staništa.

Divlji konji Prževaljskog su ugrožena vrsta koja je nekada slobodno živela u Centralnoj Aziji, a ime su dobili po ruskom geografu Nikolaju Prževaljskom koji ih je otkrio krajem 19. vijeka i početkom ovoga mjeseca u kazahstansku stepu vraćeno je sedam konja, prenio je Rojters.

Zoološki vrt u Pragu u Češkoj namjerava da vrati još 40 konja za narednih pet godina u stepu Altin Dala u centralnom Kazahstanu, koja obuhvata površinu od oko 7.000 kvadratnih kilometara.

"Ovo su prvi divlji konji koji su dotakli tle stepa centralnog Kazahstana za stotine godina", rekao je direktor praškog zoološkog vrta Miroslav Bobek.

Avioni češke vojske prevezli su konje - pastuva i šest kobila - na letovima iz Praga i Berlina do kazahstanskog grada Arkalika, odakle su putovali sedam sati kamionom u pratnji čuvara zoološkog vrta.

Konji će boraviti u ograđenom prostoru za aklimatizaciju tokom godinu dana da bi naučili da pronađu vodu i hranu tokom surovih stepskih zima.

            Konji Prževaljskog su potpuno nestali iz divljine šezdesetih godina prošlog vijeka, ali su ostali u zatočeništvu.

            Već su bili ponovo vraćeni u Kinu i zapadnu Mongoliju, gdje ih sada ima 850.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana