Demokrate pokušavaju da blokiraju imenovanje Trampa

Srna
Demokrate pokušavaju da blokiraju imenovanje Trampa

Vašington - Grupa američkih elektora iz redova demokrata traže način da blokiraju imenovanje Donalda Trampa za predsjednika SAD, ubjeđujući jedan broj republikanskih elektora da ne glasaju za njega, prenose američki mediji. Elektori treba da glasaju za predsjednika i potpredsjednika SAD 19. decembra, prenosi "Sputnjik".

Shodno rezultaima izbora, Tramp može da očekuje podršku 290 elektora dok Hilari Klinton ima 228. Minimum glasova koje kandidat treba da ima kako bi bio izabran za predsjednika SAD je 270.

Grupa demokrata, uglavnom iz država Vašington i Kolorado, traže način da ubijede republikankse elektore da ne glasaju za Trampa nego za nekog trećeg kandidata kao što su republikanci Mit Romni ili Džon Kasič, bez obzira na njihovu zakletvu ili zakone u nekoj od država iz kojih dolaze.

U slučaju da dovoljno elektora odustane od Trampa i time propadne pokušaj izbora predsjednika, konačna odluka bi bila na Predstavničkom domu.

Ako bi se to desilo, moglo bi da dođe do političkih previranja u kojem bi cijeli sistem elektorskog glasanja mogao biti ukinut.

Inauguracija narednog predsjednika SAD biće obavljena 20. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana