Demokrate kuju plan da smijene Trampa

Agencije
Demokrate kuju plan da smijene Trampa

Vašington - Predstavnici Demokratske partije SAD izradili su plan za smjenu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Poslije sastanka demokrata sa investitorima na Floridi izrađen je plan, a dokument, koji je pripremio Dejvid Brok, sadrži smjernice za uklanjanje Trampa sa vlasti.

Autori inicijative su sigurni da impičment republikanca može biti izveden do 2020. godine, javila je Raša tudej.

Prema njihovom mišljenju, glavno oružje je isticanje grešaka sadašnjeg američkog lidera.

Planirano je da bude formiran tim koji će pratiti svaki korak nove administracije i odnos predsjednika SAD sa njegovim inostranim kolegama.

Glavni zadatak demokrata je borba protiv navodne dezinformacije konzervativnih medija koji su protiv Trampa. Pri tome, demokrate namjeravaju da sarađuju sa društvenom mrežom "Fejsbuk" kako se nepotrebne vijesti ne bi širile u državi.

U međuvremenu, šef osoblja Bijele kuće Rens Pribus zatražio je od zvaničnika FBI-ja da ospore medijske izvještaje da su savjetnici za kampanju Donalda Trampa često bili u kontaktu sa agentima obavještajnih službi Rusije tokom izborne kampanje.

Pribusov zahtjev je uslijedio nakon što su agenti FBI-ja obavijestili Bijelu kuću da pisanje "Njujork tajmsa" o tome nije tačno. Taj magazin je pisao da su američki agenti presreli telefonske pozive između ruskih agenata i članova Trampovog tima.

FBI nije mogao da potvrdi da je bilo kontakta između te agencije i Bijele kuće o istinitosti napisa.
Pribus je ranije izjavio da su ga visoki zvaničnici obavještajne agencije uvjerili da su navodi o kontaktima sa Rusima tokom kampanje ne samo pretjerani, već i pogrešni.

Nuklearni arsenal

Tramp je izjavio da želi da ojača američki nuklearni arsenal kako bi obezbijedio da SAD budu u tom smislu predvodnik, jer su, kako je rekao, zaostale po svojim kapacitetima u toj vrsti naoružanja. On je rekao da rusko razmještanje krstarećih raketa krši sporazum o kontroli naoružanja i dodao da će to pitanje pokrenuti kada i ako se bude sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


Poziv za istragu

Kalifornijski grad Ričmond Siti je prvi grad u SAD koji je zvanično pozvao američki Kongres da pokrene istragu koja bi za posljedicu mogla imati impičment američkog predsjednika. Predstavnik skupštine Ričmond Sitija Gejl Meklaflin je kao razlog navela Trampov biznis.

- S obzirom na finansijske beneficije koje Tramp ima širom svijeta, on narušava klauzulu o stranim primanjima Ustava SAD - kaže Meklaflinova, koja je jedan od inicijatora rezolucije o impičmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana