Članice EU nema konsenzusa o zajedničkom odgovoru

Srna
Foto: GS

Luksemburg - Članice EU nisu usaglasile zajednički odgovor na veliki rast cijena energenata na vanrednom ministarskom sastanku, a neke zemlje su zatražile reviziju regulativa, čemu su se druge čvrsto usprotivile.

Cijene gasa u Evropi dostigle su rekordno visok nivo ove jeseni, pa je većina članica EU reagovala vanrednim mjerama poput ograničavanja cijena i davanja subvencija da bi pomogle potrošačima. Države pokušavaju da se usaglase o dugoročnom planu protiv nestabilnosti cijena goriva, a Španija, Francuska, Češka i Grčka smatraju da je za to potrebna šira reforma tržišta energenata u EU.

 "Nije usaglašena pozicija o tome da li treba usvajati intervencionističke mjere ili ne na nivou EU i primijeniti ih u svim članicama", izjavio je poslije sastanka slovenački ministar infrastrukture Jernej Vrtovec, čija zemlja predsjedava Uniji.

Španija se na sastanku zauzela za zajedničku kupovinu gasa i predložila da članice pojedinačno dobiju pravo da se izuzmu iz sadašnjeg sistema određivanja cijena električne energije na nivou bloka.

 Tome su se usprotivile druge države koje ne žele da se vrši šira revizija pravila pošto smatraju da je ovo kratkoročna kriza cijene energenata i električne energije.

Među devet država sa takvim stavom je i Njemačka, najveća evropska ekonomska sila i najveće tržište za električnu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana