CIA: Rusija pomogla Trampu da postane predsjednik SAD T

Tanjug
CIA: Rusija pomogla Trampu da postane predsjednik SAD T

Vašington - CIA zaključila da je Rusija intervenisala na predsjedničkim izborima u SAD kako bi Tramp pobjedio i to ne samo da bi podrili povjerenje u američki izborni sistem.

To je za Rojters izjavio visoki američki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

"Američke obaviještajne agencije su procjenile da su zvaničnici ruske vlade, kako se predsjednička kampanja odvijala, posvećivali sve veću pažnju pomoći naporima Donalda Trampa da pobjedi na izborima", precizirao je navedeni izvor.

Rojters navodi da je "Vašington post", citirajući američke zvaničnike koji su brifovani o ovome, takođe juče objavio da su obaviještajne službe identifikovale pojedince povezane sa ruskom vladom koji su obezbjedili "Vikiliksu" na hiljade hakovanih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta i drugih osoba i institucija, uključujući osobu koja je vodila predsjedničku kampanju Hilari Klinton.

"En-Bi-Si njuz" navodi da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su "to isti ljudi koji su pričali (ubijeni predsjednik Iraka) Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje".

"Izbori su odavno završeni... Sada je vrijeme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom", stoji u saopštenju koje aludira na slogan Trampove kampanje.

"Glas Amerike" prenosi da je u tekstu "Vašington posta" anonimni zvaničnik iznio tvrdnju da je cilj ruskog miješanja "bio da podrži jednog kandidata umjesto drugog, da pomogne da Tramp bude izabran".

Priča "Vašington posta" došla je nakon saopštenja izdatog ranije u petak da je predsjednik SAD Barak Obama naložio obaviještajnim agencijama da izvrše punu istragu "aktivnosti povezanih sa hakovanjem koje su za cilj imale ometanje američkih predsjedničkih izbora 2016".

"Glas Amerike" navodi da raste pritisak sa strane i demokratskih, i republikanskih članova Kongresa, koji pozivaju na temeljnu i javnu istragu o ruskom miješanju u izbore. Tekst u "Vašington postu" kaže da Bijela kuća zna o ruskom mješanju već mesecima, ali da nije mogla da odluči koji je najbolji način da reaguje pre predsjedničkih izbora bez "eskalacije napetosti sa Moskvom i optužbi da pokušava da pomogne kampanji Hilari Klinton".

"Opiranje Bijele kuće Baraka Obame da odgovori na navodne ruske upade prije izbornog dana uznemirilo je demokrate na Kapitol hilu, kao i članove kampanje Hilari Klinton", piše "Post".

List navodi da je lider većine u Senatu, rebulikanac Mič Mek Konel sumnjao u "vjerodostojnost obaveštajnih podataka" prikupljenih o ruskom ponašanju i da je rekao Obaminoj administraciji da ukoliko javno optuži Ruse, da će on taj akt vidjeti kao "akt strančarenja".

"Glas Amerike" primjećuje da je nekoliko mjeseci kasnije, novoizabrani predsjednik Tramp izabrao Mek Konela kao kandidata za sektretara za transport.

Erik Šulc, zamjenik glavnog sekretara Bijele kuće za informisanje, rekao je novinarima u petak da je postojao obrazac "zlonamerne" sajber aktivnosti podešene da vremenski koincidira sa američkim izborima. On je rekao da će istraga biti "dubinsko ronjenje" i da će morati da dosegne unazad sve do predsjedničkih izbora 2008, kada je sajber uplitanje pripisano Kini.

Šulc je rekao da bi istraga mogla da obuhvati bilo koje i svako strano mešanje i da bi istražitelji trebalo da idu kuda god ih dokazi odvedu.

Upitan o ruskoj ulozi, Šulc je rekao da je ta vrsta aktivnosti "ništa novo za Moskvu", dodajući da Sjedinjene Države vide kako Rusija radi tu vrstu stvari po Aziji i širom Evrope već godinama.

Šulc kaže da je predsjednik naložio da mu se dostave rezultati istrage prije nego što napusti funkciju 20. januara. Rekao je da će Bijela kuća objelodaniti javnosti onoliko izveštaja koliko bude mogla.

Šulc je takođe objasnio da ovo nije potez u cilju promjene rezultata američkih izbora, već da je cilj zaštititi integritet budućih izbora u SAD otkrivajući obim onoga što se dogodilo.

"Glas Amerike" podsjeća da je u oktobru Obamina administracija formalno optužila Rusiju za sajber napade na Demokratski nacionalni komitet i druge političke organizacije. Vikiliks je objavio izvode iz hakovanih mejlova koji su potencijalno štetili demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Republikanski novoizabrani predsjednik Donald Tramp u više navrata je umanjivao rusko miješanje u američke izbore. Tokom predizborne debate, rekao je da su sajber napadi mogli da izvede "sto kila težak čovjek sjedeći na krevetu". Trampov tim tada je govorio da glasači treba da se fokusiraju na ono što se nalazilo u mejlovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana