Britanije ove godine neće izaći iz EU?

Agencije
Britanije ove godine neće izaći iz EU?

London - Sada kada je premijerka Tereza Mej preživjela najnoviji pokušaj svrgavanja s dužnosti, glasanje o povjerenju vladi u srijedu uveče, ona će se suočiti sa parlamentarnom “zasjedom” osmišljenom za borbu za kontrolu nad procesom pregovora o “bregzitu”.

To bi moglo dovesti do odgađanja povlačenja Britanije iz EU na devet mjeseci. Tereza Mej pokušava da izbjegne izlazak bez dogovora po svaku cijenu, a sada čini se da bi pristala i na odgađanje.

Briselski izvori su takođe ukazali na to da je EU spremna da odobri produženje člana 50 na period do godinu dana, do 2020. godine.

Ali, do tada se mora dogoditi mnogo toga.

Lider laburista Džeremi Korbin pokušao je da iznudi nove izbore jer se nadao da će vlada pasti poslije glasanja o povjerenju. Međutim, budući da je Tereza Mej ipak dobila više glasova, kupila je sebi malo vremena.

Tereza Mej je rekla da će odmah početi pregovore sa liderima parlamentarnih stranaka kako bi pokušala da pronađe kompromis za nove pregovore s EU o “bregzitu”.

U razgovorima bi trebalo da učestvuju poslanici njene Konzervativne partije i irske partije unionista DUP, koji žele da vidi više uvjeravanja o tome da će granica između Sjeverne Irske i Irske ostati otvorena čak i u slučaju da ne bude postignut dogovor s EU i dođe do “bregzita” bez sporazuma. Do sada Brisel nije pokazivao da bi bio spreman to da prihvati.

Takođe, ona želi da razgovara i sa poslanicima iz Laburističke partije koji žele da se “bregzit” ostvari, ali u mekšoj verziji sa bližim regulatornim usklađivanjem s EU, stalnom carinskom unijom i većom protekcijom životne sredine i radne snage.

Ministar pravosuđa Dejvid Gok predložio je da bi vlada mogla biti voljna da ponudi punu carinsku uniju kao cijenu dogovora. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana