“Boing” ispuštao dim i buku prije pada

Agencije
“Boing” ispuštao dim i buku prije pada

Adis Abeba - Crne kutije putničkog aviona “Etiopijan erlajnza”, koji se, u nedjelju sa 157 osoba, srušio samo šest minuta nakon polijetanja iz Adis Abebe, pronađene su juče na mjestu pada, dok su istražioci, volonteri Crvenog krsta i forenzičari izvlačili tijela iz olupina.

Za prvu kutiju, koja je pronađena malo ranije, istražioci su naveli da je znatno oštećena i da nisu sigurni kakve će podatke moći da “izvuku” iz nje, prenijele su agencije, pozivajući se na zvaničnike avio-kompanije. Nešto kasnije pronađena je i druga crna kutija aviona “boing 737 maks”, a vještačenja bi trebalo da ukažu šta je bio mogući uzrok pada letjelice. Za to vrijeme volonteri Crvenog krsta i forenzičari su i dalje sa terena izvlačili tijela stradalih i uklanjali manje dijelove olupine.

- U istrazi koju vodi Etiopija pomažu SAD, Kenija i još neke zemlje, a došli su i forenzički stručnjaci iz Izraela - rekao je portparol “Etiopija erlajnza” Asrat Begašev.

Istovremeno, očevici su izjavili da je avion iza sebe ostavljao trag dima i ispuštao čudan zvuk prije pada. Malka Galaro, farmer na čiju je zemlju avion pao, rekao je da je vidio male predmete koji su ličili na papire kako ispadaju iz aviona.

- Avion je stvarao čudnu buku i napravio nagli zaokret prije pada - rekao je ovaj svjedok. Drugi farmer Tamirat Abera istakao je da je avion pokušao da poveća visinu prije nego što je oštro skrenuo i pao.

U  međuvremenu, kineske i etiopske vlasti prizemljile su sve svoje “boinge 737” “zbog dodatne bezbjednosne predostrožnosti”, s obzirom na to da se isti model aviona srušio u oktobru u Indoneziji.

Kineska agencija za regulisanje avionskog saobraćaja saopštila je juče da je naložila prizemljenje oko 100 letjelica “boing 737 maks 8”, što je više od četvrtine globalne flote ovog tipa aviona nakon teške nesreće u Etiopiji. Isto je učinio i “Etiopijan erlajnz”, koji koristi pet tih modela aviona i čeka na isporuku još 25. Takođe, ceremonijalni debi “Boingovog” aviona 777X planiran za 13. mart u Sijetlu je odgođen.

Stručnjaci smatraju da postoji nekoliko razloga zbog kojih je moglo doći do nesreće, kao što su problemi sa motorima, greška pilota, sabotaža ili sudar sa pticama.

Putnički avion sa 157 osoba srušio na letu od Adis Abebe do Najrobija.

Od 157 stradalih, 19 je radilo za Ujedinjene nacije, a među njima i državljanin Srbije Đorđe Vdović. On je bio zaposlen u Svjetskom programu za hranu i osim našeg pasoša, imao je putnu ispravu Ujedinjenih nacija.

Zastave UN i njenih agencija juče bile su spuštene na pola koplja.

Grka spasilo kašnjenje

Ljudi se često plaše da će zakasniti na let i da neće moći da se ukrcaju u avion, ali upravo to je Grku Antonisu Mavropulosu spaslo život.

Mavropulos bi bio 150. putnik leta koji se srušio šest minuta nakon polijetanja, ali je zakasnio na čekiranje za samo dva minuta. Bio je veoma uznemiren jer je propustio let, ali je odmah rezervisao drugi.

- Bio sam ljut jer niko nije želio da mi pomogne da stignem do kapije na vrijeme. Gledao sam ljude kako ulaze u tunel i vikao da me puste... Sada sam srećan što sam živ - napisao je on na “Fejsbuku”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana