Bitlsi strahuju od nefer sudskog procesa

Srna
Bitlsi strahuju od nefer sudskog procesa

London - Dvojica Britanaca Aleksanda Koti i El Šafi Elšeik, koji su kao pripadnici ćelije "Islamske države" uhapšeni u Siriji, smatraju da neće imati fer suđenje, jer im je London ukinuo državljanstvo.

Koti i Elšeik, koji su iz zapadnog dijela Londona, zarobljeni su u januaru u Siriji i optuženi su da su posljednja dva pripadnika ćelije "Islamska država" koju su zvali "Bitlsi" zbog britanskog porijekla.

U intervjuu za američku novinsku agenciju Asošijejted pres, Elšeik je istakao da zbog "ilegalnog" ukidanja njihovog britanskog državljanstva postoji rizik od "torture i deportacije u bilo koju zemlju".

"Mogu nas prebaciti u bilo koju stranu zemlju gdje prema nama mogu postupati na razne načine i niko ne može garantovati za vas", kaže Elšeik.

On smatra da ne može imati fer suđenje kada ih mediji nazivaju "Bitlsi".

Američki zvaničnici smatraju da su "Bitlsi" odsjekli glave više od 27 talaca iz zapadnih zemalja, te da su mučili mnogo veći broj zarobljenika.

Preostala dva člana ćelije su, takođe, iz zapadnog dijela Londona Mohamed Emvazi, čiji je nadimak "Džihadi Džon" i Ejni Dejvis.

Emvazi, koji je bio navodni lider ćelije i pojavljivao se na snimcima na kojima su taoci obezglavljivani, ubijen je u napadu bespilotne letjelice 2015. godine. Dejvis je proglašen krivim zbog pripadnosti "Islamskoj državi" i nalazi se u zatvoru u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana