Bez nezavisnosti Škotska će biti otrgnuta od Evrope

Srna
Bez nezavisnosti Škotska će biti otrgnuta od Evrope

GLAZGOV - Lider Škotske nacionalne stranke /SNP/ i prvi ministar Škotske Nikola Stardžen založila se za nezavisnost kako bi se spriječilo da Škotska, protiv svoje volje, bude otrgnuta od evropske porodice.

Stardženova je kasno sinoć na skupu u Glazgovu kritikovala britansku i Konzervativnu i Laburističku partiju, te poručila da su izbori 12. decembra najvažniji u njihovim životima, prije glasanja za nezavisnost Škotske. Ona je istakla da "konce premijera Borisa Džonsona vuče američki predsjednik Donald Tramp", dok laburisti pod vođstvom Džeremija Korbina ne mogu ni da se dogovore o svom stavu po pitanju "Bregzita". "Dragi prijatelji, mnogo bolja alternativa za našu zemlju je da uzme budućnost u svoje ruke", rekla je Stardženova.

U Škotskoj je 2014. godine održan referendum o nezavisnosti kada su Škoti većinom odbacili napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva. SNP se zalaže za drugi referendum o nezavisnosti uz obrazloženje da je većina Škota odbacila neuredan "Bregzit".

Stardženova je podsjetila da je na referendumu o izlasku Britanije iz EU čak 62 odsto Škota podržalo da ostane u evropskom bloku. U međuvremenu, pojavile su se teorije da bi SNP, ukoliko laburisti ili liberalne demokrate preuzmu većinu od konzervativaca na izborima u decembru, mogao da uđe u koaliciju koja će organizovati referendum o sporazumu za "Bregzit" ili o potpunoj obustavi tog procesa, napominje "Juronjuz". Stardženova je nedavno rekla da Škotska jeste i uvijek će biti evropska država i lojalni pristalica EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana