Berlin i Rim ipak kupuju ruski gas

Srna
Foto: Ilustracija

BERLIN- Njemačka i Italija obavijestile su kompanije da mogu da otvore bankovne račune u rubljama kako bi nastavili sa kupovinom ruskog gasa, a da pritom ne krše sankcije nakon razgovora sa EU, izjavili su danas izvori iz Brisela.

Dva izvora rekla su da su uvoznici ruskog gasa u Njemačku dobili instrukcije od Berlina da mogu da otvore račune u rubljma za plaćanje gasa bez kršenja sankcija sve dok se uplate vrše u "Gasprombanci", a ne u ruskoj valuti.

Italijanska administracija, takođe je razgovarala sa Evropskom komisijom i dobili su pojašnjenje kako da na legalan način kupuju ruski gas.

Italijanska energetska kompanija "ENI" saopštila je početkom sedmice da su počeli proces otvaranja dva računa, jedan u rubljama, a drugi u evrima.

Poljska, Bugarska i Finska odbile su da prihvate zahtjev Moskve da se gas plaća u rubljama preko računa u "Gasprombanci" i njima je prekinuta dostava ovog energenta.

Međutim, druge članice nisu željele da kompanijama daju uputstva kojim bi ostali bez isporuka ruskog gasa koji je od ključne važnosti za grijanje kuća i rad fabrika.

Brisel je dao dva niza pisanih uputstva o načinu kupovine ruskog gasa bez kršenja sankcije, ali je pravni put "zamagljen" jer su zvaničnici EU savjetovali firmama da ne otvaraju račune u rubljama u "Gasprombanci".

Pojedine diplomate iz članica EU izjavili su da je savjet namjerno nejasan kako bi omogućili državama da otvore račune u rubljama i da nastave sa kupovinom ruskog gasa.

"Stiče se utisak da su time otvorena vrata za uobičajeno poslovanje", izjavio je jedan od diplomata navodeći da smatra da se time rizikuje narušavanje jedinstva EU prema Rusiji ukoliko neke kompanije otvore račune za rublje, a druge to ne učine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana