Babčenko: Kako sam inscenirao sopstvenu smrt

Tanjug
Babčenko: Kako sam inscenirao sopstvenu smrt

KIJEV - Ruski novinar Arkadij Babčenko iznio je danas detalje o tome kako je inscenirao sopstveno ubistvo u Kijevu, navodeći da je koristio svinjsku krv i usluge šminkera.

Rojters je prenio da je Babčenko rekao da je odvezen ambulantnim kolima u mrtvačnicu sa mjesta “ubistva” gdje se presvukao i počeo da gleda vijesti.

Babčenko (41) je, na konferenciji za novinare u Kijevu, naveo da je mogao da kaže “ne” kada su mu prije otprilike mjesec dana ukrajinski zvaničnici došli sa idejom da se njegovo ubistvo inscenira.

Ipak, kako je kazao, pristao je na to svojevoljno, prenosi AP.

Svi svjetski mediji objavili su vijest o ubistvu Babčenka, oštrog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, a dan kasnije on se pojavio živ i zdrav na pres konferenciji, na kojoj je rečeno da su njegovu smrt lažirale ukrajinske sigurnosne službe kako bi sprečile zavjeru koja je za cilj imala njegovo ubistvo.

Babčenko je naveo šta su šminkeri i bezbjednosni agenti morali da urade kako bi ubistvo izgledalo stvarno.

Saradnici bezbjednosnih službi uzeli su njegovu majicu i pucali pištoljem po njoj, rekao je on. Potom je, kako je objasnio, obukao tu majicu i zamazao je svinjskom krvlju.

Prevezen je ambulantnim kolima na jedinicu intenzivne njege u bolnici gdje su forenzičari zvanično “izdali dokument” o njegovoj smrti. Poslije toga, završio je u mrtvačnici.

Babčenko kaže da je sve vrijeme bio zabrinut za uspjeh operacije, ali mu je laknulo kada je završena.

“Prestao sam da se plašim tek u mrtvačnici”, rekao je on.

Kijev je u utorak objavio da je Babčenko ubijen nedaleko od svog stana u prestonici Ukrajine.

Ukrajina je odmah za njegovu smrt optužila Rusiju, a iz Kremlja su poručili da je njegova smrt posljedica nesigurnog okruženja u kom rade novinari u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je lažna priča o ubistvu Babčenka još jedna anti-ruska provokacija iza koje stoji ukrajinska sluzba bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana