Australija: Kopali tunel za bjekstvo iz imigracionog centra

Tanjug
Foto: Ilustracija

BRISEL - U imigracionom pritvorskom centru u Zapadnoj Australiji, otkriven je nedovršeni tunel za bjekstvo dugačak 20 metara.

Tunel koji je iskopan na tri metra pod zemljom, pronađen je u ponedeljak ujutro, a izgrađen je ispod smještajnog bloka u kompleksu „Falkon" u imigracionom pritvorskom centru „Jongah Hil".

„Tunel je krenuo ispod poda sobe 6F, a zatim ispod dvije unutrašnje ograde i stigao je na pet metara od spoljne ograde tokom prokopavanja koje je sigurno trajalo tokom nekoliko mjeseci", potvrdili su za Gardijan advokati organizacije koje se bave pitanjem migranata.

Oni su naveli da nije poznato ko je i sa čim prokopao ovaj tunel.

Podaci australijskih pograničnih organa pokazuju da se u ovom kampu nalazi oko 315 muškaraca, oko 175 onih kojima je vlada ukinula vize i 140 tražilaca azila, a u centru nema žena ni djece.

Prosječno vrijeme provedeno u australijskom imigracionom pritvoru sada iznosi 627 dana, a „Jongah Hil" se često koristi za zadržavanje ljudi na duži vremenski period.

Sedamdeset i tri osobe u imigracionom pritvoru držane su više od pet godina, a Gardijanu je poznato nekoliko njih koji su držani više od devet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana