Astrazeneka: Isporuke za EU niže nego što je predviđeno

Tanjug
Astrazeneka: Isporuke za EU niže nego što je predviđeno

FRANKFURT - Kompanija AstraZeneka saopštila je danas da će početne isporuke vakcine protiv korona virusa za zemlje Evropske unije, a koju razvija sa Oksfordskim univerzitetom, biti niže nego što je predviđeno zbog zastoja u proizvodnji.

"Početne količine biće manje nego što je prvobitno predviđeno zbog smanjenih prinosa na mjestu proizvodnje u okviru našeg evropskog lanca snadbijevanja", poručio je portparol kompanije u pisanom saopštenju, odbijajući da pruži detalje.

On je dodao da će kompanija snadbijeti države EU desetinama miliona doza u februaru i martu, kako bude nastavljala da povećava obim proizvodnje.

Prethodno je njemački Bild objavio, pozivajući se na izvore iz kompanije, da je Astrazeneka obavijestila Evropsku komisiju da u početku neće moći da isporuči dogovorene količine vakcine protiv korona virusa, nakon što dobije odobrenje za upotrebu u bloku, koje se očekuje krajem januara.

Austrijski sajt OE24 takođe je izvijestio da postoji mogućnost kašnjenja isporuke, navodeći da je Astrazeneka prenijela u četvrtak koordinatorima za vakcinaciju u EU da će planirane isporuke biti značajno niže od onoga što je bio cilj u prvom kvartalu.

Ne navodeći izvore, OE24 prenio je da je austrijski koordinator Martin Auer rekao regionalnim vlastima u zemlji da su količine za prvi kvartal smanjene na 500.000 do 600.000 doza sa ranije planiranih dva miliona.

Vakcina koju razvijaju AstraZeneka i Oksfordski univerzitet trebalo bi da dobije dozvolu za upotrebu u EU do kraja ovog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana