Asanž “špijunirao”, igrao fudbal i vozio skejtbord

Agencije
Asanž “špijunirao”, igrao fudbal i vozio skejtbord

London - Ne možemo dozvoliti da naša kuća, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje u šta je htio da je pretvori Džulijan Asanž, rekao je predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno.

On ističe da na odluku o opozivu azila osnivaču “Vikiliksa”, koji je uslijedio nakon Asanžovog kršenja uslova, nije uticala nijedna druga zemlja. Moreno tvrdi da je stara Vlada Ekvadora obezbijedila postrojenja unutar ambasade koja se “miješaju” sa drugim državama.

O odluci da se okonča sedmogodišnji boravak Asanža u ambasadi, predsjednik Moreno, koji je došao na vlast 2017. godine, rekao je da “svaki pokušaj destabilizacije za Ekvador zaslužuje osudu, jer su suverena nacija i poštuju politiku svake zemlje”. Dodao je da je Džulijan Asanž koristio ekvadorsku ambasadu u Londonu kao “centar za špijuniranje”, što je osporila Asanžov advokat Dženifer Robinson.

- Mislim da je prva stvar koju treba reći da Ekvador u posljednjih nekoliko dana daje nečuvene optužbe, kako bi opravdao nezakonit čin dopuštanja britanskoj policiji da uđe u ambasadu - izjavila je Robinsonova.

Dodala je da su se Asanžovi strahovi od izručenja američkim vlastima pokazali kao tačni. To je potvrđeno nakon što su podignute optužbe da je Asanž kovao zavjeru da hakuje povjerljivi kompjuter u Pentagonu.

Istovremeno, objavljeni su i snimci nastali u ambasadi Ekvadora u Londonu na kojima se vidi kako osnivač “Vikiliksa” vozi skejtbord.

Pošto je rizikovao da bude uhapšen ako kroči iz ambasade, Asanž je koristio njene prostorije za razne sportske aktivnosti.

Osnivač “Vikiliksa” u šortsu, majici i raspuštene kose pokušava da vozi skejtbord po parketu. Poslije prvog pokušaja pada na pod, ali onda ponovo ustaje, staje na skejtbord i uspješno izvodi kratku vožnju.

Asanž, koji je uhapšen 11. aprila nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, vremenom je došao u sukob sa članovima ambasade, ali i obezbjeđenjem.

Na snimku se vidi i da je Asanž došao u sukob sa članom obezbjeđenja, jer je htio da održi sastanak sa aktivistima u zgradi, što su mu oni branili.

Osoblje ambasade požalilo se da je Asanž igrao i fudbal i bio neuredan.

Rečeno mu je da je izazvao “prljave proteste” ostavljajući prljavi donji veš u toaletu i ignorišući ponovljena upozorenja da u kuhinji ne ostavlja napola pojedene obroke i neoprane posude.

Čak je rečeno da je njegova mačka takođe uklonjena iz ambasade jer se nije brinuo o njoj iako su ambasadori sumnjali da je podmetnuo skrivenu kameru kako bi špijunirao ljude.

Optužbe

Džulijanu Asanžu prijeti 12 mjeseci zatvora, jer je proglašen krivim za kršenje uslova kaucije pod kojima je ušao u ekvadorsku ambasadu 2012. godine. Azil je dobio nakon što je izgubio bitku protiv izručenja Švedskoj, gdje je optužen za silovanje.

Očekuje se da će se Asanž boriti protiv izručenja u SAD zbog optužbi da se urotio sa bivšom analitičarkom vojne obavještajne službe Čelsi Mening, kako bi provalio u tajni vladin kompjuter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana