Asanž danas dobija presudu: Sloboda ili izručenje u SAD?

GS
Asanž danas dobija presudu: Sloboda ili izručenje u SAD?

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž danas bi trebalo da sazna da li je izgubljena 13 - godišnja pravna bitka koju vodi protiv izručenja iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države, koja ga tereti za špijunažu.

Dvoje sudija Višeg suda u Londonu trebalo bi da odluče da li britanski sud prihvata uveravanja Vašingtona da se Asanž (52) tokom suđenja za špijunažu u SAD neće suočiti sa smrtnom kaznom i da će moći da se pozove na Prvi amandman američkog Ustava o pravu na slobodu govora, prenosi Rojters.

Asanžov pravni tim kaže da su otvorene opcije - da bi mogao da se nađe u avionu za Ameriku u roku od 24 sata, da bi mogao biti oslobođen ili da bi njegov slučaj mogao da ide u novu, višemjesečnu pravnu proceduru.

"Imam osjećaj da bi bilo šta moglo da se dogodi u ovoj fazi. On bi mogao biti izručen ili mogao bi da bude oslobođen", rekla je prošle nedjelje Asanžova supruga Stela.

Vikiliks je objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Asanža tereti za kršenje Zakona o špijunaži, prenosi B92.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana