Arapi i Kurdi presjekli glavnu rutu snabdijevanja ID

Agencije
Arapi i Kurdi presjekli glavnu rutu snabdijevanja ID

London - Arapsko-kurdska alijansa koju podržavaju SAD presjekla je glavnu rutu snabdijevanja Islamske države (IS) koja vodi do granice sa Turskom.

To je učinjeno nakon što su opkolili ključni grad pod kontrolom džihadista na sjeveru Sirije, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Sirijske demokratske snage (SDF) presjekle su jutros poslednju rutu koja voda od Mabidža do turske granice", navodi Opservatorija sa sjedištem u Londonu, prenosi AFP.

ID i dalje kontroliše teritoriju duž granice sa Turskom, uključujući prečice ka granici koje su opasnije i nepristupačnije, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

"Da bi džihadisti došli iz Rake do turske granice, sada moraju da koriste rutu koja je opasnija zbog prisustva režimskih trupa i ruskih vazdušnih udara", objasnio je Rahman.

Ove nedjelje su arapsko-kurdske snage, uz podršku vazdušnih udara koalicije na čelu sa SAD, presjekle put sjeverno od Manbidža koji vodi ka pograničnom gradu Džarabulus koji je u rukama ID.

Tu rutu su džihadisti koristili za tranzit novca, boraca i oružja, navodi francuska agencija.

Snage SDF su, takođe, blokirale put južno od Manbidža koji vodi ka Raki, koju je ID proglasila za prestonicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana