Ankara da ostane članica Alijanse bez ruskih sistema

Srna
Ankara da ostane članica Alijanse bez ruskih sistema

Vašington - SAD žele da Turska ostane članica NATO-a, ali bez ruskih sistema protivvazdušne odbrane “S-400” na svojoj teritoriji, izjavila je stalni američki predstavnik u Alijansi Kej Bejli Hačinson.

Ona je rekla novinarima pred sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO-a u Vašingtonu da je Turska veoma važan saveznik u Alijansi. Hačinsonova nije direktno odgovorila na pitanje da li će Ankara biti isključena iz Sjevernoatlantskog saveza ukoliko kupi ruske raketne sisteme.

Američki izaslanik istakla je da je Turska veoma važan saveznik, da nosi veliki teret u okviru misija Alijanse i da ima važnu ulogu u Avganistanu, pernio je TASS.

“Turska učestvuje u svim našim misijama i tako je od osnivanja NATO-a, tako da želimo da ostane u Alijansi. Želimo da nemaju ruske odbrambene raketne sisteme u sred zemlje koji nisu interoperabilni sa NATO-om”, naglasila je Hačinsonova.

Hačinsonova je napomenula da su SAD veoma zabrinute zbog mogućnosti da Turska posjeduje američke avione “F-35” u blizini ruskih sistema “S-400”, jer bi moglo doći do transfera informacija i komunikacija ili čak njihovog ometanja.

Američki vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Kertis Skaparoti pozvao je Tursku da se predomisli u vezi sa ugovorom sa Moskvom.

On smatra da sporazum o kupovini “S-400” još nije “gotova stvar”.

Skaparoti je istakao da plan Ankare da kupi ruske sisteme “izlazi iz okvira odnosa SAD i Turske”.

“S-400 trijumf” najnapredniji je protivvazdušni raketni sistem dalekog dometa, koji je u Rusiji počeo da se koristi 2007. godine.

Sistem je dizajniran da uništava avione, krstareće i balističke projektile, uključujući rakete srednjeg dometa, a može se koristiti i protiv instalacija na zemlji.

“S-400” može da pogodi mete na udaljenosti od 400 kilometara, na visini od 30 kilometara. /kraj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana