Američki vojnik koji je prebjegao u Sjevernu Koreju nalazi se u američkom pritvoru

Tanjug
Foto: NBC News

SEUL - Američki redov Trevis King, vojnik koji je prešao u Sjevernu Koreju pre dva mjeseca, nalazi se u američkom pritvoru, prenio je danas AP, pozivajući se na izjave dvojice američkih zvaničnika.

Jedan od zvaničnika rekao je da je King prebačen u američki pritvor u Kini.
    
Ranije je Sjeverna Koreja saopštila da će protjerati Kinga (23), što je predstavljalo iznenađenje za pojedine posmatrače koji su očekivali da će Pjongjang odugovlačiti u nadi da će dobiti neke ustupke od Vašingtona.
    
AP navodi da je još neizvesno šta će dalje biti sa Kingom, pošto ga je američka vojska proglasila samovoljno odsutnim iz jedinice (AWOL), što za posledicu može imati kaznu u vojnom zatvoru, oduzimanje plate ili nečasno otpuštanje.
    
King, koji je služio u američkoj bazi u Južnoj Koreji, trkom je prešao granicu sa Severnom Korejom dok je bio u civilnom obilasku pograničnog sela 18. jula, postavši prvi Amerikanac za koga je potvrđeno da je pritvoren u Sjevernoj Koreji za skoro pet godina.
    
Severnokojreska agencija KCNA prenijela je da je King za vrijeme pritvora u toj zemlji priznao da je prebegao jer je gajio ''loše osećanje protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije'' u američkoj vojsci, i da je bio ''razočaran neravnopravnim društvom SAD''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana