Američki novinar prekršio zakon o migraciji

Agencije
Američki novinar prekršio zakon o migraciji

Moskva - Američki novinar Dejvid Sater, konsultant Radija „Slobodna Evropa“ u Moskvi, grubo je prekršio ruski zakon o migraciji, zbog čega mu nije izdata viza za povratak u Rusiju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo ovim saopštenjem želi da razjasni situaciju poslije „pristrasnih izvještaja u brojnim zapadnim medijima“ povodom odbijanja izdavanja vize ovom novinaru.

U tekstu se dodaje da je Sater ušao u Rusiju 21. novembra 2013. godine i da je, u skladu sa važećima zakonom o migraciji, bio obavezan da odmah dođe u Federalnu službu za migracije u Moskvi, gdje bi dobio boravišnu vizu i pravo na višestruke ulaske u zemlju.

Ministarstvo je naglasilo da je Saterova stanica bila obaviještena o tome, prenio je „Glas Rusije“.

U saopštenju se dodaje da se novinar prijavio službi za migracije tek 26. novembra, što znači da je u prethodnih pet dana ilegalno boravio u Rusiji.

Ovaj novinar bio je dopisnik „Fajnenšel tajmsa“ od kraja sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, a potom je postao specijalni izvještač „Vol strit džurnala“ iz Sovjetskog Saveza.

On je došao ponovo u Moskvu u septembru 2013. godine kao konsultant Radija „Slobodna Evropa“.

Novinar je u decembru otišao u Ukrajinu, gdje je u ruskoj ambasadi zatražio novu vizu, ali je odbijen, uz objašnjenje da je njegov boravak u Rusiji nepoželjan.

Sud u Moskvi donio je ovakvu odluku na osnovu materijala dobijenog od ruske Federalne službe za migracije, saopštio je sud, a prenijela agencija Interfaks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana