U Bejrutu potpuno uništen počasni konzulat BiH, poginuo radnik obezbjeđenja

Srna
U Bejrutu potpuno uništen počasni konzulat BiH, poginuo radnik obezbjeđenja

SARAJEVO - Ambasador BiH u Amanu Mato Zeko, koji nerezidentno pokriva i Liban, izjavio je da je počasni konzulat BiH u Bejrutu potpuno uništen u jučerašnjoj eksploziji, ali da nema povrijeđenih ili poginulih državljana BiH.

"Za sada nema informacija da su građana BiH stradali pri ovoj eksploziji", rekao je Zeko.

On je naveo da je Ambasada BiH u Amanu u stalnom kontaktu sa osobljem počasnog konzulata BiH u Bejrutu, prenosi N1.

Zeko je rekao da je u krugu od kilometra od eksplozije sve uništeno, a da su u krugu od 15 kilometara objekti znatno oštećeni.

Prema njegovim riječima, svi zaposleni u počasnom konzulatu u Bejrutu završili su sa radom prije eksplozije, ali je, nažalost, lice koje radi na obezbjeđenju objekta smrtno stradalo, a riječ je o državljaninu Libana.

"Nadam se da će nakon ove nesreće donekle popraviti odnos između Libana i Izraela koji kontinuirano tinja, ali nije došlo do otvorenog sukoba od 2006. godine. Postoje razne teorije, indormacije za i protiv da neko stoji iza same eksplozije...Još je prerano govoriti o mogućem uzroku", rekao je Zeko.

"Naši građani se uglavnom nalaze u gradu Tiru, koji je od Bejruta udaljen nekih 200 kilometara. Niko od njih nije stradao. Imam kontakt i s Počasnim konzulatom, čije prostorije su, nažalost, totalno uništene. Gospodin Zijad Isa je već desetak godina počasni konzul. S njim sam već razgovarao nekoliko puta. On nije povrijeđen. Nažalost, jedna osoba, koja radi na osiguranju tog objekta, koji je u njegovom privatnom vlasništvu, je poginula", dodao je  ambasador Zeko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana