Alep bez militanata - počinje obnova civilnog života

Srna
Alep bez militanata - počinje obnova civilnog života

Moskva - Sirijska vojska istjerala je militante iz dijelova Alepa koje su islamisti držali pod kontrolom, rekao je danas general Viktor Poznikir iz ruskog Generalštaba.

"Militanti su istjerani iz svih četvrti koje su bile pod njihovom kontrolom. Tokom ove operacije, preko 900 militanata ubijeno je, a desetine komada teškog naoružanja i druge vojne opreme su uništeni", izjavio je general Poznikir.


Više od 3.000 militanata napustilo je Alep svojevoljno, a više od pola ih je amnestirano i pušteno na slobodu, prenio je TASS.

"Ukupno 3.033 militanta svojevoljno su napustila Alep. Od tog broja, 1.524 lica amnestirana su i oslobođena dok su ostali pod istragom", dodao je Poznikir.

Osim ovog broja, više od 1.000 militanata evakuisano je iz Alepa putem humanitarnih koridora.

Ovim koridorima evakuisano je i više od 100.000 civila, među kojima je 47.000 djece, koji su smješteni u unaprijed organizovane izbjegličke centre.

"U narednim danima počeće osnivanje lokalne samouprave uz pomoć ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana, koja će postepeno preuzimati odgovornost za uspostavljanje mirnog života u gradu", rekao je ruski general.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana