Administracija Novog Zelanda ne može da nađe Rusa da bi ga protjerali

Agencija
Administracija Novog Zelanda ne može da nađe Rusa da bi ga protjerali

Velington/London - Novi Zeland je izložen kritikama svojih saveznika jer nije protjerao nijednog ruskog diplomatu, javlja AP.

Do srijede je 27 država donijelo odluku o protjerivanju ruskih diplomata, u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom zbog trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Solzberiju, na jugu Engleske. London za taj napad optužuje Moskvu, što Rusija odbacuje.

Kako prenosi AP, novozelandska premijerka Džasinda Ardern i ministar spoljnih poslova Vinston Piters izjavili su da, dok su ostale države odlučile da protjeraju ruske špijune, oni nisu u svojoj zemlji otkrili nikoga ko bi odgovarao tom profilu.

- Provjerili smo sve. Nemamo ovde neprijavljene ruske obavještajce. Kad bismo ih imali, protjerali bismo ih - izjavila je Ardernova za državni radio.

Ona je dodala da, kada se radi o mnogim krupnim međunarodnim pitanjima, nije iznenađena da Novi Zeland nije na vrhu liste interesovanja.

Premijerka Ardern je dodala da će Novi Zeland "razmotriti koje će dalje akcije preduzeti da bi podržao međunarodnu zajednicu u vezi sa napadom u Solzberiju".

Inače, britanska policija saopštila je da vjeruje da su bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija prvi put došli u kontakt sa nervnim agensom kojim su otrovani na ulaznim vratima svoje kuće.

Policija navodi da je "identifikovala najveću koncentraciju nervnog agensa do sada na ulaznim vratima Skripaljeve kuće", prenosi Bi-Bi-Si.

AP ukazuje na to da je najnovije otkriće u istrazi o trovanju Skripalja i njegove kćerke značajno jer je to prvi put da je policija ponudila bilo kakav nagovještaj toga gdje je Skripalj otrovan.

Viktorija Skripalj, nećaka bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, izjavila je ranije da su male šanse da će njen stric i rođaka preživjeti.

- Imam možda jedan odsto nade. Šta god da im je dato, bilo je nešto za šta postoji veoma mala šansa da se preživi - rekla je Skripaljeva za Bi-Bi-Si.

Skripalj i njegova 33-godišnja kćerka Julija nalaze se u kritičnom stanju od kada su 4. marta pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u britanskom gradu Solzberiju.

Britanija okrivljuje Rusiju za trovanje Skripalja i njegove kćerke, koje je izazvalo "diplomatski rat" između Moskve i zapadnih zemalja.

Moskva negira bilo kakvu umiješanost u trovanju Skripalja i njegove kćerke.

Makron: Važan iskren dijalog sa Moskvom

Francuski predsjednik Emanuel Makron nije odustao od plana da u maju posjeti Rusiju jer je važno održati "iskren dijalog" sa Moskvom uprkos optužbama za rusku umiješanost u napad hemijskim oružjem na britanskoj teritoriji, izjavio je juče francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan.

- Moramo imati iskren dijalog sa Rusijom -  rekao je Le Drijan francuskom radiju RTL, dodavši da je posjeta, kao što je ranije najavljeno, u planu.

Kako je planirano, Makron će u maju prisustvovati ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu iako su diplomatski odnosi između Rusije i Zapada na niskom nivou zbog Skripalja, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana