Abortus ulazi u Ustav

GS
Abortus ulazi u Ustav

Većina predstavnika u Senatu, gornjem domu francuskog parlamenta, glasala je za to da se pravo žena na abortus unese u Ustav.

Prijedlog, koji je ranije odobrio i donji dom, podržalo je 267 predstavnika, a 50 glasova je bilo protiv, prenosi Bi-Bi-Si.

Abortus je legalan u Francuskoj od 1974. godine, ali je posljednjih godina rastao pritisak javnosti da se to pravo dodatno učvrsti u zakonu.

Postojale su naznake da će se pravo na prekid trudnoće mijenjati u ovoj zemlji, kao što je to bio slučaj u nekim američkim državama i u Poljskoj.

Emanuel Makron, francuski predsjednik, sazvao je posebno, ponovljeno glasanje na kojem su se oba doma parlamenta sastala daleko od Pariza u predgrađu Versaja.

Ako se na zajedničkoj sjednici usvoji ustavni amandman većinom od najmanje tri petine, neće biti potrebe za referendumom.

Istraživanje koje je sproveo Francuski institut za javno mnjenje (IFOP) u novembru 2022. godine, kada je Donji dom parlamenta glasao o zakonu, pokazalo je da je 86 odsto ljudi podržava takav amandman.

Nijedna od glavnih političkih partija u zemlji ne dovodi u pitanje pravo na abortus, ali jezik korišćen u amandmanu je revidiran poslije glasanja 2022. godine, kada je Narodna skupština podržala "pravo" na prekid trudnoće.

Prošlog mjeseca Makronova vlada pozvala je na izmjenu Člana 34. Ustava Francuske sa prijedlogom da se promijeni u "sloboda žene da posegne za pobačajem, a koja joj je garantovana".

Ovu novu formulaciju o "zagarantovanoj slobodi" odobrio Senat u srijedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana