Islamska država pogubila stotinu stranih boraca koji su pokušali dezertirati

Agencije
Islamska država pogubila stotinu stranih boraca koji su pokušali dezertirati

London - Ekstremistička grupa Islamska država pogubila je stotinu svojih stranih boraca koji su pokušali da pobjegnu iz štaba u sirijskom gradu Raka, javile su u subotu novine Fajnenšial Tajms.

Aktivista koji se protivi Islamskoj državi i režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Assda, koji je dobro poznat britanskoj poslovnoj novini, izjavio je da je "potvrdio 100 egzekucija" stranih boraca Islamske države koji su napustili de fakto prijestonicu džihadističke grupe. 

Borci Islamske države u Raki formirali su vojnu policiju koja bi proganjala strane borce koji se ne prijavljuju na svoju borbenu dužnost. Desetine kuća je pretreseno a brojni džihadisti su uhapšeni, piše FT.

Neki džihadisti postali su razočarani realnošću sirijskog rata, navodi se u novinskom izvještaju.

Sudeći po britanskim novinama u oktobru, petorica Britanaca, trojica Francuza, dvojica Nijemaca i dvojica Belgijanaca poželjeli su da se vrate kućama nakon što su se požalili da su završili boreći se protiv ostalih pobunjeničkih grupa umjesto protiv Asadovog režima. Islamska država ih je nakon toga uhapsila.

Ukupno, između 30 i 50 Britanaca želi da se vrati kućama ali strahuju da bi se mogli suočiti sa zatvorskom kaznom, sudeći po isatražiteljima Međunarodnog centra za studije radikalizacije u King koledžu u Londonu, koga je kontaktirao jedan od džihadista koji je govorio u njihovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana