Zeman: Za prelet NATO aviona sam se namjerno izvinio u Pragu

Tanjug
Zeman: Za prelet NATO aviona sam se namjerno izvinio u Pragu

BEOGRAD - Predsjednik Češke Miloš Zeman je nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je podsjetio na njegov stav tokom borbadovanja Srbije 1999. godine.

"Prije dve godine sam rekao da se izvinjavam što je Češka dala saglasnost za prelazak aviona NATO tokom bombardovanja Srbije. 

Rekao sam to namjerno u Pragu, jer da sam izgovorio u Beogradu, moglo bi da djeluje na neki način ni češki političari, ni češki mediji ono što sa rekao nisu napadali." naveo je Zeman. 

On je rekao da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspjelo, ali je podsjetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.

"Nastojao sam da Češka opozove priznanje Kosova. Želim da podsJetim da je Češki parlament svojim rJešenjem pozvao češku vladu da ne prizna Kosovo", rekao je Zeman na konferenciji za štampu u Beogradu. 

Nažalost, naglasio je, politička situacija se promijenila.

"Takva je demokratija, pobijedile su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam diktator već demokratski izabrani predsednik", rekao je Zeman odgovarajući na pitanje novinara da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja kosovke nezavisnosti i zašto EU osuđuje ruskog predsjednika za narušavenje teritorijalnog integriteta, a kada je riječ o narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije na to se ne obzaziru.

Zeman je rekao da je, sa druge strane, u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozdravio činjenciu da se Hašim Tačim nalazi već dve godine u istražnom pritvoru i da se pred tribunalom nalazi još jedan visoko rangirani predstavnik OVK koji je dobio 26 godina zatvora.

Zeman je podsjetio da ni on, kao ni njegov prethodnik Vlaclav Havel nisu dali saglasnost da se u Prištini postavi češki ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana