Zeleno svjetlo Srbiji za poglavlje pet

Srna
Zeleno svjetlo Srbiji za poglavlje pet

Brisel - Evropska unija usvojila je odluku o otvaranju poglavlja pet, koje se odnosi na javne nabavke u pregovorima sa Srbijom, čime su se stekli formalni uslovi za njegovo otvaranje na međuvladinoj konferenciji sljedeće sedmice, saznaje RTS.

Očekuje se da će Slovačka, kao predsjedavajuća EU, zakazati konfereciju za utorak, 13. decembra.


Ambasadori zemalja članica EU usvojili su zajedničku evropsku pregovaračku platformu, čime su praktično dali zeleno svjetlo za poglavlje pet, koje je tehnički još odavno spremno za otvaranje.

Za takvu odluku je odlučujuća bila saglasnost Njemačke, data na sastanku radne grupe za proširenje EU, nakon što je spoljnopolitička služba EU izvijestila zemlje članice o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, prije svega o primjeni sporazuma o telekomunikacijama.

Njemačka, ali i Velika Britanija, insistirale su na tome da je primjena tog sporazuma uslov za otvaranje novih poglavlja.

Radna grupa za proširenje EU će u petak, 9. decembra, a po potrebi i u ponedjeljak, 12. decembra, nastaviti raspravu o otvaranju poglavlja 25 /nauka i istraživanje/ i 26 /kultura i obrazovanje/.

Kako prenose diplomatski izvori, Hrvatska, i donekle Rumunija i Bugarska, žele da dodatno naglase pitanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina u tekstu evropske pregovaračke platforme.

Međutim, Evropska komisija i većina zemalja članica odbacuju te zahtjeve, navodeći da je obrazovanje nacionalnih manjina bilateralno pitanje, a ne stvar zajedničkog zakonodavstva EU.

Dvije trećine zemalja članica, među kojima je i Njemačka, već su dale saglasnost za otvaranje tih poglavlja, a u Evropskom savjetu i Evropskoj komisiji sa opreznim optimizmom očekuju da će puna saglasnost biti postignuta do utorka 13. decembra.

S obzirom na to da su pitanja obrazovanja, kulture i nauke pretežno u nadležnosti zemalja članica, a ne EU, poglavlja 25 i 26 će biti otvorena i zatvorena u istom danu, što će ujedno biti i prva poglavlja koja je Srbija preliminarno zatvorila u procesu pristupanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana