Zabrana ulaska sa srpskim pasošem na Kosovo, dozvoljeno sa ličnom kartom

Srna
Zabrana ulaska sa srpskim pasošem na Kosovo, dozvoljeno sa ličnom kartom

Beograd - Direkcija granične jedinice kosovske policije donijela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju samoproglašenog Kosova i Metohije, javio je RTS pozivajući se na saznanja u kosovskoj policiji.

Prema odluci granične policije, zabrana ulaska se ne odnosi na osobe koje posjeduju ličnu kartu i izvod za djecu sa fotografijom.

Granična policija je odluku donijela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i bez uobičajene procedure obavještavanja javnosti.

Mjera granične policije koja je na snazi od juče, pogodiće građane centralne Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a posjeduju od dokumenata samo pasoš.

U policiji navode da je ova mjera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji međutim ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

Na administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa djecom i osoba koje su posjedovale samo pasoš Republike Srbije, javlja RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana