Vulin: Ne mogu da kažem da je Vučić potpuno bezbedan

Tanjug
Vulin: Ne mogu da kažem da je Vučić potpuno bezbedan

MOSKVA - Dokle god su tu desničarski lideri i narko-grupe koje smo razotkrili, i dokle god strani faktor želi destabilizaciju, ne mogu da kažem da je predsjednik potpuno bezbjedan, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za TAS S.

Vulin je Rusima prepričao kako je MUP pronašao inostrane konekcije povodom istrage o prisluškivanju predsjednika, kao i pokušaja organizacije atentata na njega.

"MUP je skroz rešio pitanje prisluškivanja. Predali smo materijal sudstvu, nadam se da će formirati krivični slučaj i početi da se bave time. Tačno je da je strani faktor bio deo pokušaja da se destabilizuje Srbija", kazao je Vulin.

U intervjuu za TAS S Vulin je rekao da će Srbija nastaviti da se opire naporima da se prekroji istorija Drugog svjetskog rata.

"Hitler i Staljin nisu bili isti. Vermaht i Crvena armija nije isto. Staljin je za mene pobednik Drugog svetskog rata, najveći državnik 20. veka, dok je Hitler bio najveći kriminalac veka. Niko nikada neće moći da promeni ovu istinu", ocijenio je Vulin.

On je dodao da neki narodi možda osjećaju gorčinu što njihovi preci nisu bili na pravoj strani tokom rata.

"Mi imamo razloga da osećamo samo ponos. Mora biti vrlo jasno - nismo svi u jednakoj poziciji. Dobro je poznato ko je bio agresor u Drugom svetskom ratu, a ko je bio žrtva. Pokušaj da se promeni ishod rata neće doneti ništa dobro", dodao je Vulin.

On se prisjetio da su, kada je Crvena armija ušla u Jugoslaviju 1944. godine, brojne gerilske grupe koje su se borile protiv nacista, stale rame uz rame sa sovjetskom vojskom.

"To objašnjava zbog čega Rusi i Srbi slave Dan pobede zajedno. U stvarnosti, mi smo pobednici. Oni koji slave Dan Evrope ustvari slave predaju, jer su izgubili", izjavio je srpski ministar.

Vulin kaže da će Srbija uvijek imati prijateljske odnose sa Rusijom, dokle god je Aleksandar Vučić predsjednik.

"Rusija i Srbija uvek imaju teme za razgovor. Mi smo iskreni, bliski partneri. Podsetiću vas da je Srbija jedina evropska zemlja koja nikada nije uvela nikakve sankcije Rusiji. Nije ni Bosna i Hercegovina, ali to je zato što Srbi žive tamo. Dok je Vučić predsednik, Rusija će imati uvek dobrog i pouzdanog prijatelja u Srbiji", kazao je Vulin.

Vulin je zahvalio partnerima iz Rusije za organizovanje posjete Moskvi na visokom nivou.

"Razgovaramo o temama koje se tiču bezbednosti naših zemalja - borbi protiv terorizma, trgovini droge, pitanju sajber bezbednosti. Pričamo o tome kako bismo obezbedili sigurnost za naše građane", dodao je ministar.

Kada je riječ o posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu, Vulin kaže da se nada da će Srbija moći da organizuje posjetu na pravi način.

"Zavisiće i od epidemiološke situacije i još nekih okolnosti. Ali mogu da kažem samouvereno da ne postoji druga država na svetu koja bi dočekala Putina srdačnije od Srbije i na to smo ponosni", naglasio je Vulin.

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je rekao polovinom aprila da Moskva i Beograd razmatraju organizaciju Putinovog dolaska u 2021. godini, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će posjeta moći da se dogovori brzo čim se popravi epidemiološka situacija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana