Vučić: Uradićemo kompletnu reviziju za svaki smrtni slučaj

Srna
Vučić: Uradićemo kompletnu reviziju za svaki smrtni slučaj

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija uraditi kompletnu reviziju za svaki smrtni slučaj tokom epidemije virusa korona, da bi se procijenilo da li se broj poklapa sa podacima iz sistema za obradu.

- Srbija će prvi put da uradi ono što nije uradila nijednom od 2000. godine - kompletnu reviziju, jer se ponosimo svojim radom, ponosan sam na naše lekare i našu državu - rekao je Vučić prilikom posjete radovima na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" u Beogradu.

On je istakao da je Srbija ubjedljivo najviše testirala u regionu i na 100.000 stanovnika uradila 16.297 testova na visu korona, Rumunija 12.256, Slovenija je treća, pa Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Bugarska, Mađarska, a BiH i Albanija deveta i deseta.

Komentarišući nedavnu ocjenu epidemiologa Predraga Kona o većem broju smrtnih slučajeva u Srbiji, nego što je do sada iskazano u novom informacionom sistemu, Vučić je istakao da smatra da je profesor Kon govorio o opštoj stopi mortaliteta i poručio da će i to biti provjereno, iako se takvi podaci analiziraju na godišnjem nivou.

Predsjednik Srbije istakao je da su članovi Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona ljudi od integriteta kojima niko ne može da sugeriše šta će da izjave.

On je ukazao da smrt može da se prijavi kao posljedica virusa korona tek kada se neko testira i test pokaže da je obolio od tog virusa.

Vučić je ukazao da zemlja koja je proporcionalno tri puta manje testirala od Srbije i sa više od dva i po puta manje stanovnika ima više umrlih od Srbije, što svjedoči o uspjehu u borbi protiv ovog virusa.

On je najavio da će Srbija vakcine protiv virusa korona uvesti kada bude sigurna u njihov kvalitet i neće ih birati po zemlji porijekla, te naglasio da će, ako bude bilo više dobrih vakcina, građani imati na raspolaganju više opcija za vakcinaciju.

Vučić je ocijenio da bi cijena vakcina za dvije doze ukupno mogla da bude između između 25 i 27 dolara, a te će troškove snositi država.

- Čim budemo sigurni u neku vakcinu, mi ćemo je kupiti, iako će biti velika potražnja na tržištu, te ponuditi građanima, jer je od strahovitog značaja da budu osigurani i naši zdravstveni radnici, policija, vojska i penzioneri - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da zemlje članice EU pri odlučivanju o promjenama na "zelenoj listi" za putovanja nisu odlučivale samo o Srbiji, već o svim trećim zemljama koje nisu članice EU, te da ta odluka nije protiv Srbije.

On je rekao da će u Batajnici do 1. decembra biti izgrađen moderan multifunkcionalni zdravstveni objekat, koji će, osim što će biti kovid bolnica, moći da se koristi za razne namjene, a imaće mnogo ležajeva intenzivne njege.

Obilasku su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar odbrane Aleksandar Vulin, te direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović, kao i predstavnici izvođača radova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana