Vučić: Ulica neće voditi Srbiju

Tanjug
Vučić: Ulica neće voditi Srbiju

BEOGRAD - Ulica nikada neće voditi politiku Srbije dok sam na mjestu predsjednika, poručio je večeras predsjednik Aleksandar Vučić i najavio da će u narednih nekoliko dana boraviti na području između Loznice i Krupnja i sa ljudima razgovarati o eventualnoj eksploataciji jadarita u tom kraju.

On je u večerašnjem obraćanju rekao da će ako treba 15 sati, i dan i noć, razgovarati sa svima i saslušati svakog domaćina i predstaviti im sta može da se dobije i izgubi bez iznošenja bilo kakvog rješenja.

"Neću da razgovaram sa političarima ni tajkunima, Ćutom, Zelenovićem, Đilasom, već samo sa narodom u 10 sela koja treba da budu pogođena da vidimo sta je to sto su potrebe i šta je najbolje", rekao je Vučić.

Najavio je da će sa sobom povesti tim ljudi i da će odgovoriti na sva pitanja.

"Jasna posledica ovoga je da ulica nikada neće voditi politiku Srbije dok sam na mestu predsednika. Ulica ne može da vlada ovom zemljom, već institucije i tako će biti", rekao je Vucić.

On je saopštio da Srbija na području viće naseljenih mjesta između Loznice i Krupnja, gdje su pored ostalog i Gornja i Donja Nedeljica, velika nalazišta jadarita a jedan od 26 minerala je litijum koji je važan i nezamjenljiv mirneral u izradi litijumskih baterija.

Napominje da je u cijelom svijetu počela trka za litijumskim nalazištima i da u tome prednjači Kina, SAD, pa EU.

Istakao je da kompanija Rio Tinto jos nije uradila studiju izvodljivosti za životnu sredinu i da će se na to čekati jos najmanje godinu dana i dva ili tri mjeseca i da do sada ništa još ne postoji.

Trebalo je da Rio Tinto do sada uloži 450 miliona, a potrošili su 350 miliona evra i do sada je urađen prostorni plan o resursima i rezervama, napomenuo je Vučić.

On je istakao da osim onoga sto je urađeno od 2012. nema novih pravnih radnji niti će ih biti dok ne budu uradili studiju uticaja na životnu sredinu.

Kazao je da je vlada u avgustu ove godine donijela rješenje o obimu i procjeni za životnu sredinu za rudarski dio, nakon čega je stiglo 10 žalbi udruženja građana poslije čega je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Važno da je Rio Tinto dobio rok i da mora da uradi sve dijelove procjene studije uticaja za godinu dana, a to još nije ni počeo, napomenuo je Vučić.

Naveo je i da je samo u putnu infrastrukturu u jadarskom kraju uloženo 1,6 milijardi dinara, skoro 15 miliona evra, da je najveći dio od donacija EU, ali da je uložio i Rio Tinto.

Kaže da u ovom trenutku Rio Tinto nije kupio samo 30 odsto zemlje koja im je potrebna za podzemnu eksploataciju, a sve su drugo kupili.

Ističe i da su neki od kolovođa štrajka uzeli pare i prodali svoju zemlju, a sada protestuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana