Vučić: Referendum, uz uslov jedinstva

RTS
Vučić: Referendum, uz uslov jedinstva

Beograd - Aleksandar Vučić poručio da je vlast spremna za referendum o sporazumu iz Brisela, uz uslov da se svi obavežu da će nakon njega prihvatiti odgovor većine.

"U slučaju da Srbi sa KiM u utorak kažu da je to njihov zahtev i odgovore na ovaj uslov, referendum će biti za 15 dana", poručio je on.

"Razjedinjeni ne možemo mnogo. Ako treba, preispitaće se narodna volja, ali sa jednim ciljem i uz jedan uslov - to je da izađemo ujedinjeni, odnosno da se svi obavežu da će na kraju biti uz odgovor većine", rekao je Vučić.

On je više puta istakao da raspisivanje referenduma više ne zavisi od vlasti, već od onih koji će dati odgovor na taj uslov i odlučiti da li će Srbija poslije referenduma biti ujedinjena.

To znači, naveo je Vučić, da Srbi sa Kosova pristanu da poslije referenduma, u slučaju da sporazum bude prihvaćen, učestvuju u njegovoj implementaciji.

"To nije pitanja skrivanja iza nečega, jer mi jasno kažemo šta hoćemo. Imaćemo čist stav Vlade, većinsku podršku u Skupštini", rekao je Vučić i ponovio raniji stav da će negativan odgovor na referendumu značiti i pad Vlade i njegovu ostavku.

Prvi potpredsjednik Vlade je na konferenciji za novinare istakao da je u prošlosti Srbija plaćala cijenu nejedinstvu životima desetinama hiljada svojih ljudi, ali i gubljenjem budućnosti i perspektive za narod.

"Uveren sam da smo doneli pravu odluku, jedinu moguć, tešku da teža ne može biti", rekao je Vučić i dodao da se sada "vodi žestoka kampanja u delu javnosti protiv sporazuma".

Kampanju je ocjenio razumljivom iz ugla kosovskih Srba, ali je dodao da ona sadrži i brojne nesitinitosti i laži.

"Laži govore da dajemo, predajemo i priznajemo Kosovo. To rade razne institucije, pa čak i one koje treba da rade na jedinstvu naroda, one rade na tome da podele budu što jasnije i što veće i da se dogovori ne postignu", rekao je Vučić.

On je kasnije i direktno spomenuo SPC odgovarajući na pitanje novinara, kada je rekao da je bio razočaran saopštenjem Sinoda i odbacio sve primjedbe na tačku 14 briselskog sporazuma.

"Nijedna strana više neće dobiti maksimalistički plan, bilo ko koji to tvrdi ne govori istinu. Mi snage za ratničke vojne podvige u ovom trneutku nemamo, nismo u situaciji da se silimo, niti je moguće, niti je realno. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba, a vidim da ima mnogih koji se lupajući u bubanj kandiduju za to mesto", rekao je Vučić dodavši da su "spremni za to samo ako ne pada kiša, ako je bubanj na Terazijama i ako tuđa deca idu da prolivaju krv".

Vučić je naveo i da je sporazum rezultat toga što je ovo "možda prva generacija političara, koja se odvažila da menja sliku o Srbiji kao o lošim momcima".

"Mi smo vodili računa o interesima našeg naroda, o garancijama za bezbednost, Srbija nije ukidala ne znam kakve institucije. Postoje rešenja koja nisu sjajna, ali postoje rešenja koja su svakako bolja od sadašnjeg faktičkog stanja. Nije ključ ovde u razumevanju sporazuma, već u činjenici da je Srbija prvi put posle devedesetih izašla sa formiranim stavom, da prvi put govori o budućnosti, a ne istoriji i da prvi put međunarodna zajednica govori kao da nam nešto duguje. To je istorijski preokret", rekao je Vučić.

Na pitanje koliko će mogući referendum usporiti implementaciju sporazuma, on je rekao da na kraju misli da će rješavanje situacije moći samo da ubrza implementaciju.

"Ovako kako je krenulo, vidi se da će biti muka i muka. Ako treba da se obračunavamo, da ucenjujemo, ne pada nam na pamet, to je naš narod...", rekao je Vučić.

Srbi sa KiM žele referendum

Poslije četiri sata razgovora sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Srbi sa sjevera Kosova kažu da stavovi nisu približeni i da su oni protiv primene sporazuma.

Iako kaže da je razgovor protekao u konstruktivnoj atmosferi, predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kaže i da se "nije ni očekivalo da se mogu približiti stavovi".

"Premijer Ivica Dačić i Akeksandar Vučić su naveli da Srbija nije mogla više da postigne kroz sporazum, ali da će kroz implementaciju učiniti da dobiju Srbi više prava", kaže Ristić i dodaje da to nije ono što oni žele, jer se "ne bore za više prava, već za Kosovo u Srbiji".

Ristić je dodao da u sporazumu iz Brisela nema "s od Srbije", jer se primjenjuju kosovski zakoni, što znači "faktički priznanje Kosova".

"Nije nam namera da ulazimo u konfrontaciju sa Srbijom, sopstvenim narodom, ali nije istina da su Srbi sa juga su za ovo, ogromna većina nije dobila ništa. Mi nemamo nameru da ulazimo ni u sukob sa Vladom, ali ne želimo da nam neko na silu menja državljanstvo. Zato insistiramo na referendumu, neka narod odlući", navodi Ristić.

Ristić kaže da će ono nastaviti da vode mirnu borbu oko "osnovnih ljudskih prava", i ponovio da će insistirati na referendumu.

"Organizovaćemo proteste, naravno, vanstranačke, možda i ovde u Beogradu. Nama stranke ne trebaju, ali verujem da imamo pravu da se izborimo da nam niko na silu ne nameće političko rešenje", rekao je Ristić.

Predstavnici Srba sa Kosova su prethodnih dana izražavali nezadovoljstvo Sporazumom i navodili da ga neće prihvatiti, odnosno da će tražiti referendum u Srbiji kako bi se građani izjasnili o tom dokumentu. Oni su to nezadovoljstvo istakli i u razgovoru sa patrijarhom Irinejom ranije danas, koji im je poručio da će ih SPC podržati u mirnoj borbi za prava.

O briselskom sporazumu najviši državni zvaničnici razgovaraće i sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, koji danas dolazi u Beograd.

U 11 sati u Briselu, na sastanku kod Ketrin Ešton, sastali su se timovi iz Beograda i Prištine koji će iznijeti svoje planove za primenu sporazuma.

 

Patrijarh Irinej: Kosovo, ali u državi Srbiji

Predstavnici Srba sa sjevera KiM kažu, nakon razgovora u Patrijaršiji, da je patrijarh Irinej u potpunosti podržao njihov miran otpor sporazumu sa Prištinom.

- Državnom vrhu ćemo reći isto ono što smo rekli patrijarhu - sporazum je katastrofalan. On predstavlja vešala za Srbe i srpski narod i egzekuciju, zbog čega ćemo tražiti da se od njega odstupi. Ako ga ne odbaci Skupština, tražićemo referendum - kaže predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On je najavio da će Srbi sa sjevera Kosova nastaviti da se bore na miran način protiv sporazuma i da će organizovati protestni skup u Beogradu.

- Taj skup biće nestranački, to će biti skup Srba sa Kosova - rekao je Ristić.

U zgradu Patrijaršije oko 10 časova ušli su načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, zamjenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić, kao i predsjednici četiri opštine sa sjevera Kosova - Dragiša Vasić (Leposavić), Dragiša Milović (Zvečan), Slaviša Ristić (Zubin Potok) i Dragiša Vlašković (Kosovska Mitrovica).

Oni uoči početka sastanka nisu davali izjave predstavnicima medija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana