Vučić: Pitanje Kosmeta riješiti na racionalan način

G.S.
Vučić: Pitanje Kosmeta riješiti na racionalan način

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na početku posebne sjednice Narodne skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji da je Kosmet suštinsko, identitetsko, ekonomsko, kulturno pitanje srpskog naroda i da ono mora biti riješeno na racionalan i strateški način.

On je rekao da pred Srbijom nije lak zadatak i da nije vrijeme za svečarsko raspoloženje kakvo ga je danas dočekalo u Skupštini, kao što nije vrijeme ni za prevelika očekivanja i ona koja nisu u skladu sa realnošću.

Vučić je rekao da od načina kako će biti riješeno pitanje Kosmeta zavisi budućnost i naglasio da su pogriješili oni koji su mislili da će se kupovinom vremena problem sam po sebi riješiti.

- Problem moramo riješiti racionalno i na strateški način, jer važno je kakvu Srbiju ostavljamo budućnosti. To je dug prema svakom Srbinu - rekao je Vučić tokom obraćanja poslanicima.

On je rekao da Srbima u Gračanici, Hoči nije do zamrznutog konflikta već oni žele da razgovori postoje da bi bilo kad moglo da dođe do kompromisnog rješenja.

- Ako je zamrznut konflikt nekom može da padne na pamet da ga odmrzne i da nečiju djecu vraćaju u mrtvačkim kovčezima. Čuje se ovdje u Beogradu – samo neka prolazi vrijeme. Oni koji se zalažu za secesiju tzv. Kosova svoj stav neće mijenjati nikad - rekao je on.

Na sjednici će biti predstavljen izvještaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju od maja 2019. do juna 2021. godine.

Poslanicima će biti predstavljen Izvještaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna 2021. godine, koji je podnijela Vlada.

Sjednici prisustvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i predstavnici institucija Srba sa Kosova i Metohije.

Sjednici prisustvuju i predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji koji danas obilježavaju godišnjicu prve organizovane otmice na Kosmetu - otmicu rudara površinskog kopa rudnika Belaćevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana