Vučić: Odluka o nafti odložena do 1. decembra

Tanjug, Agencije
Vučić: Odluka o nafti odložena do 1. decembra

PRAG - Do 1. decembra je odgođena odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zemlje članice EU glasale su juče za osmi paket sankcija Rusiji, ovoga puta usmjerenih na ograničavanje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje van EU.

Na insistiranje Hrvatske na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem taj paket obuhvatiće i Srbiju jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu.

Vučić je danas na samitu Evropske političke zajednice u Pragu još jednom je zamolio EU da razmotri odluku o zabrani uvoza nafte ruske nafte u Srbiju.

Na pitanje novinara nakon sastanka da li je odluka EU i EK definitivno odložena do decembra, Vučić je rekao da je odluka odložena do 1. decembra.

-Odluka je odložena do 1. decembra odnosno do dana kada je ona stara odluka koja nije bila obuhvaćena ovom derogativnom normom važila, a to je važilo i za naše zemlje, dakle ako ne dođe do promene odluke, ostaće stara odluka - da mi nemamo pravo da uvozimo rusku naftu. Naravno da mi možemo da uvozimo kikruk (iračku) naftu i drugo, ali to u ovom trenutku nije samo da platite 20 odsto više - rekao je Vučić.

Istakao je da „država to preuzima na sebe i svakako da bismo nekako preživeli, ali je suština u nečem drugom“.

-Pogledajte kakava je tenzija između Saudijaca i Amerikanaca, krenule su najteže optužbe na račuan Saudijske Arabije da radi zajedno sa Rusijom, oni su smanjili svoju proizvodnju a Saudijci istovremeno očekuju da Amerikanci krenu da investiraju i da oni vade svoju naftu što se nije godilo u prethodnih godinu i po - rekao je Vučić.

Dodaje da će rast cijena nafte biti enorman.

-Ukrajina je bila ogroman izvoznik struje zbog nuklearki, a (predsjednik Ukrajine Volodimir) Zelenkski kaže da neće moći da izvozi energiju. Sve će se naći na jednom jedinstvenom evropskom tržištu, uz bezbroj problema za sve nas  - naglasio je Vučić.

Dodao je da ćemo „sada imati problema sa dizelom“.
 

Na panelu o energetici, ekonomskoj situaciji i klimatskim promjenama on je iznio problem Srbije kada je reč o odluci EU da Srbija ne bude izuzeta iz sankcija za rusku naftu.

Vučić  je potvrdio da sunjegov  zahtjev podržali bugarski predsjednik Rumen Radev i grčki premijer Kirjakos Micotakis.

-Radev je otvoreno rekao da odluka o nafti nije fer prema Srbiji, a Micotakis je to rekao u završnoj reči i hvala im na tome- istakao je.

Vučić je naglasio da na sastanku nije bilo kritika na račun politike Srbije, ali da očekuje kako će ih biti tokom predstojećih bilateralnih sastanaka.

-Niko nas nije kritikovao sa govornice, niko od zvaničnik govornika, ali pretpostavljam da će to u bilateralnim i trilateralnim sastancima to svakako biti tema -rekao je Vučić.

U Pragu se održava prvi samit Evropske političke zajednice, na kojem učestvuju 44 zemlje – 27 država članica EU i 17 drugih evropskih zemalja.

Vučić je rekao da na panelu u Pragu najvažniji zaključak da se povežu elektromreže i gasni interkonektori i nafotovdi da bi se energenti koristili iz cijelog svijeta.

Upitao je kako da preživimo u Evropi u situaciji ako ćemo jedni drugima da saplićemo nogu, kao što je to uradila Hrvatska po pitanju zabrane uvoza ruske nafte Srbiji.
Istakao je da ne postoji racionalno objašnjenje zašto bi neka zemlja to uradila Srbiji.

-Mi to svakako plaćamo, niko nam nije džabe to dao - istakao je Vučić.

Plenković

Aleksandar Vučić je na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da „Srbija može da dobije naftu preko Hrvatske, ali ne rusku”, reagovao pitanjem „ko ste vi da se mešate u bilateralne ugovore Srbije sa drugim zemljama?“

-Ako kažete da Srbija može da uvozi bilo koju naftu, ali da nije ruska… U pravu ste – svako može da ode u Jasenovac, osim ako njegovo ime nije Aleksandar Vučić i ako nije predsednik Srbije. Svako može da koristi ćirilicu, ali iskuljučivo u svoja četiri zida, na ulicama u Hrvatskoj nije moguće. Svako može da kaže šta god poželi u Hrvatskoj, osim Srba koji baš ne mogu često da podignu glas, ni po pitanju broja, svojih prava i svega drugog… - konstatovao je Vučić ironično.

Podsetio je da je Janaf izgradnjen zajednički, u vrijeme bivše Jugoslavije, a sada pripada Hrvatskoj.

-Rekli smo da su bili su pouzdan snabdevač. Oni to za nas to više nisu. Ko su oni da odlučuju koju ćemo mi naftu da uzmemo, a koju nećemo? - kazao je Vučić.

Takođe, napomenuo je da se čak 70 odsto biznisa Janafa zasniva na Srbiji, jer svake godine ova država uredno plaća 45 do 48 miliona erva.

-Nikada ne kasnimo ni dan, sve obaveze izmirimo, a što se to vas tiče? A što biste vi želeli da mi platimo skuplje - ponovo je upitao Vučić.

Dodao je da je ruska nafta danas 20-25 jeftinija nego neka druga, dodajući da Srbija ima i bezbroj drugih problema, te da joj još jedan problem nije trebao…

-Samo nam je ovo falilo… A, sve je bilo čisto, napisano, derogativna norma, samo da se pusti Zapadni Balkan u celini. Ali, su oni intervenisali da ne bude, zbog Srbije. Sve možete, samo morate da kažete zbog čega - poručio je Vučić.

Na pitanje da li je dobio objašnjenje od Plenkovića, za tu izjavu, Vučić je rekao – nema objašnjenja.

-“Čini mi se da je u jednom trenutku pokušao nešto da priča, ja nisam želeo da pričam o tome, a ne znam ni šta bih… ., kazao je on.

Odluka o sankcijama teška

Aleksandar Vučić izjavio je danas da odluka o uvođenju sankcija Rusiji veoma teška i to i iz moralnih razloga „jer znamo šta su sankcije Srbiji učinile, ali i zbog problema koje možemo da imamo ukoliko to i učinimo“.

Dodao je da će o tome govoriti u subotu prilikom obraćanja javnosti.

Kako kaže, jedni se prave da nam sankcije Rusiji ne stoje kao mač nad glavom, a drugi se prave nevJešti da nam uvođenje sankcija neće naškoditi na drugoj strani.

-Svaka takva odluka je veoma teška i iz moralnih razloga, znamo šta su sankcije nama radile, znamo koliko je problema koje to nama donosi i znamo koliko problema sa teritorijalnim integritetom ima naša zemlja, a našeg problema i teritorijalnog integriteta se niko ne seća, a puna su im usta teritorijalnog integriteta nekih drugih zemalja - primijetio je.

Predsednik naglašava da je „rukovodstvo Srbije do sada radilo ono što je najbolje za našu zemlju i ukazuje da su uspeli da odole izazovima i to kako onima spolja, koje ocenjuje kao teške, tako i unutrašnjim koje trpe od pojedinih medija i neodgovornih političara koji su želeli, kako kaže, tu omču oko vrata da stegnu mnogo ranije“.

-Videćemo, gledaćemo kako i šta, naučili smo da trpimo pritiske, ali nikada nećemo dovesti Srbiju u opasnost ni na koji način, već ćemo gledati da Srbija uvek može da ostane, opstane, bude čvrsta na svojim nogama i da može da razmišlja o prosperitetu što u ovako teškim vremenima i u ovako teškim godinama užasno teško, gotovo nemoguće - kaže Vučić.


 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana