Vučić: Odluka FATF izvanredna

Tanjug
Vučić: Odluka FATF izvanredna

Minsk - Skidanje Srbije sa sive liste Međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca (FATF) je izvanredna vijest, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić i navodi da srpska ekonomija ubrzano napreduje i da će rast ove godine biti 3,7 ili 3,8 odsto što znači da će biti povećanja i plata u javnom sketoru i penzija.

Vučić, koji je u zvaničnoj posjeti Minsku, rekao je da je Srbija emitovanjem evroobveznice na Londonskoj berzi došla do istorijskog minimuma na kome može da se zadužuje što znači, ističe, da je u najboljoj ekonomskoj poziciji u svojoj istoriji. 

To znači direktne uštede za građane Srbije, konkretno uštedu od 380 miliona evra na samo jednu milijardu evra zaduženja što je, ocjenjuje, fantastičan uspeh.

“Išli smo sa milijardu evra izdavanja obeznica i pre tačno osam godina, 2011. godine, kada su neki drugi vladali Srbijom dobili smo desetogodišnje obveznice sa kamatnom stopom 7,25 odsto. Danas smo dobli kamatnu stopu 1,61 odsto, to je gotovo pet puta manje”, rekao je Vučić novinarima u Minsku.

Objasnio je da to znači da finansijske investitore niko ne može da prevari, jer oni najbolje znaju. 

“Oni su, dajući nam ovako nisku kamatnu stopu 1,61 odsto, uzeli u ozbir i neke rizike oko Kosova, što znači da bi ona bila još niža. Da nemamo problem s KiM bila bi 1,2 ili 1,3 odsto. Neko bi rekao, skoro džabe novac na međunarodnom trižištu”, kaže Vučić. 

Naveo je i da to znači da će Srbija 2021. osim toga što će vratiti neki dio odmah u novcu, jedan dio kredita sa kamatnom stopom 7,25 odsto zamijeniti i uzeti po kamatnoj stopi 1,61 odsto.

“Izračunajte, za 10 godina građani Srbije, to je 380 miliona evra direktne uštede za građane na samo jednu milijardu zaduženja”, rekao je Vučić. 

Uporedio je to sa domaćinstvom koje je zaduženo i svakog mjeseca mora da plaća 725 evra, ali će od sada umesto 725 evra, plaćati 161 evro. 

“To razume svaki domaćin i čovek u Srbiji. Recite da li je to olakšanje za svaku kuću, za svaku porodicu u Srbiji? Našoj deci hoćemo da ostavimo čiste račune”, kaže predsednik. 

Naveo je da zadovoljan zbog skidanja Srbije sa sive liste FATF, te da nemamo konačno više nikakvo opreterećenje što se tiče finansija i ekonomije. 

“Mislim da ćemo imati rast 3,7 ili 3,8 rast ove godine, prognoza MMF-a je 3,5 odsto. Druga je stvar što ja od Kosova ne mogu da se radujem ničemu, ali za ovo se živi, za ovo ćemo ući u udžbenike, ovo su rezultati teških reformi”, poručio je Vučić.

Naveo je i da će prije kraja godine prosječna plata biti veća od 500 evra, da će Srbija uskoro dostići Crnu Goru po visini primanja. 

“Verujem da već za godinu i dva ili tri meseca možemo da budemo apsolutno prvi u regionu Zapadnog Balkana i po visini plata i penzija, što nikada nije bio slučaj”, rekao je Vučić i naveo da tri godne zaredom imamo tri puta više stranih investicija nego Hrvatska i dva puta više inevsticija nego Bugarska, a one su članice EU. 

Po tom pitanju je, kaže, vrlo srećan i zahvalan građanima što su podražali teške reforme. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana